Zweedse nostalgie voor Roy Hodgson

© IMAGEGLOBE

De Engelse bondscoach werd zeven keer kampioen van Zweden, maar de statistieken zijn tégen de Engelsen.

Zweden-Engeland is dé match voor de Engelse bondscoach Roy Hodgson, die als beginnend coach het Zweedse voetbal helemaal veranderde, samen met zijn vriend Bob Houghton.

Tactisch speelden de Zweden in die tijd – de jaren zeventig – nog het voetbal van de Duitsers, met mandekking en een libero. Hodgson leerde hen verdedigen in zone, met veel pressing. In totaal werd hij er met twee teams zeven keer kampioen.

Voor de laatste keer in dit tornooi moet Engeland aan de bak zonder de nog geschorste Wayne Rooney. Afgaande op de laatste training voor de wedstrijd denkt de Engelse pers dat Hodgson voorin twee echte spitsen gaat opstellen: Andy Carroll naast Danny Welbeck, die het tegen Frankrijk nog alleen voorin moest rooien.

Hodgson keek op training ook aandachtig naar de fitheid van Scott Parker en Steven Gerrard. Parker heeft last van een achillespeesletsel, terwijl er bij Gerrard twijfels zijn of hij twee wedstrijden binnen vier dagen in hete omstandigheden aan kan. Omdat Hodgson niet dik zit in de middenvelders, wil hij geen risico lopen.

Zweden

De Zweden verwachten meer wissels: Andres Granqvist zou rechtsachter worden, zodat er centraal plaats is voor Jonas Olsson. Gepokt en gemazzeld in het Engels voetbal, want uitkomend voor West Brom, vandaar.

Voorin verwacht men ook de terugkeer van Johan Elmander, die in de aanloop naar het EK geblesseerd was, tegen Oekraïne inviel en een sterke Zweedse slotfase inleidde.

De kritiek in eigen land op Engeland na wedstrijd één was de saaie voorspelbaarheid, die amper leidde tot doelkansen. De lof vanuit Zweden daarentegen was de discipline en de rust waarmee Engeland zijn tegenstander opwachtte, ongekend op een groot tornooi.

Zien wat het straks wordt. In elk geval zijn de statistieken tégen de Engelsen. In de vorige zeven officiële duels konden de Engelsen hun tegenstander van vanavond niet één keer kloppen. Tot dusver bleef geen enkel ander land acht keer ongeslagen tegen Engeland. De Zweden kunnen geschiedenis schrijven. (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier