Zwitserland in extremis voorbij Ecuador

© Reuters

Zwitserland heeft in Brasilia de openingswedstrijd in groep E winnend afgesloten. De Zwitsers versloegen Ecuador in extremis met 2-1 (rust: 0-1), dankzij een doelpunt in de toegevoegde tijd van Haris Seferovic.

In het Estadio Nacional, dat bij aanvang heel wat lege zitplaatsen telde, ging de eerste helft wegens de vele slechte passes met een laag tempo van start. Toch kwam Ecuador in de 22e minuut verrassend op voorsprong via Enner Valencia. De spits van het Mexicaanse Pachuca mocht na een vrije trap ongehinderd in doel koppen.

Bondscoach Ottmar Hitzfeld stuurde zijn troepen met veel vuur de tweede helft in. En dat rendeerde, want invaller Admir Mehmedi hing de bordjes meteen na rust (48.) in evenwicht. Op een hoekschop kopte hij raak, bijna een kopie van het Ecuadoriaanse openingsdoelpunt. Toch dienden de Zwitsers de kwieke Jefferson Montero in de gaten te houden. Doelman Diego Benaglio hield hem in de 66e minuut met een beenveeg van een doelpunt. Aan de overkant scoorde Drmic, maar die werd afgevlagd wegens buitenspel. Luttele seconden later besloot Shaqiri in het zijnet.

De (slordige) druk van Zwitserland bracht niets meer op. Ecuador was tevreden met een gelijkspel, al had Benaglio het nog moeilijk op een vrije trap van Walter Ayovi. Voor het eerst op dit WK leek een wedstrijd op een gelijkspel te eindigen. In de 93e minuut besliste Seferovic daar echter anders over. Hij knalde de bal in het dak van het doel na een goed uitgespeelde counter. (Belga/TE)