Zwitsers gerecht onderzoekt geheime ontmoetingen FIFA-voorzitter Infantino

FIFA-voorzitter Gianni Infantino © Belga Image

Het Zwitserse gerecht heeft een strafonderzoek geopend naar Gianni Infantino, de voorzitter van Wereldvoetbalbond FIFA. Centraal in het onderzoek staan een reeks geheime ontmoetingen tussen Infantino en Michael Lauber, de Zwitserse procureur-generaal die vorige week zijn ontslag aankondigde.

Lauber werd in juni van vorig jaar van het onderzoek naar corruptie binnen de FIFA gehaald vanwege zijn geheime ontmoetingen met Infantino, door de media aan het licht gebracht. De twee zouden heimelijke overeenkomsten gesloten hebben tijdens een reeks informele meetings in 2016 en 2017. Lauber voerde toen onderzoek naar het corruptieschandaal bij de FIFA en meer in het bijzonder naar de toewijzing van de WK’s 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar.

Vorige week kondigde Lauber zijn ontslag aan, dat officieel ingaat op 31 januari volgend jaar. Maar wegens openstaande verlofdagen zal hij op 31 augustus al stoppen met werken. Het Zwitserse gerecht vraagt echter nu al om zijn immuniteit af te nemen, zodat ook tegen hem een gerechtelijk onderzoek kan geopend worden.

Het Zwitserse gerecht onderzoekt ook de rol van Rinaldo Arnold in de zaak. Arnold is de procureur van het kanton Haut-Valais en al jarenlang een nauwe vriend van Infantino. Hij zou meetings tussen Infantino en Lauber georganiseerd hebben.

De FIFA zette Infantino eerder al uit de wind in de zaak. ‘Infantino heeft zeker niets verkeerds gedaan door Lauber te ontmoeten’, klonk het toen bij de Wereldvoetbalbond. ‘Het is geen overtreding om de procureur-generaal te ontmoeten. Zulke meetings zijn niet ongewoon. Infantino wilde op die manier de Zwitserse autoriteiten zijn steun aanbieden.’