‘Zwitserse miljardair Wyss heeft aanbod gekregen om Chelsea over te nemen’

© GETTY

De Zwitserse zakenman Hansjörg Wyss heeft een aanbod van Roman Abramovitsj gekregen om Chelsea over te nemen. Dat zei de 86-jarige miljardair woensdag tegenover de Zwitserse krant Blick.

‘Abramovitsj probeert op dit moment al zijn villa’s in Engeland te verkopen. Hij wil ook snel van Chelsea af en daarom heb ik samen met drie anderen een aanbod gekregen om Chelsea te kopen’, zei Wyss, die eraan toevoegde een kleine week te wachten om te kijken hoe zaken zich ontwikkelen.

‘Abramovitsj vraagt op dit moment veel te veel. Chelsea is hem nog flink wat geld verschuldigd en Chelsea heeft geen geld. Dat betekent dat diegene die Chelsea koopt, Abramovitsj moet compenseren.’

Afgelopen weekend besloot Abramovitsj een stapje terug te doen nu het Britse parlement met sancties dreigt tegen vermogende Russen vanwege de oorlog in Oekraïne. Mogelijk hoopt hij hiermee te voorkomen dat Chelsea in de problemen komt. Abramovitsj zou nauwe banden hebben met de Russische president Vladimir Poetin, die zijn militairen vorige week de opdracht gaf om Oekraïne binnen te vallen. De kapitaalkrachtige Rus droeg het financiële beheer over aan de foundation van Chelsea, maar blijft voorlopig wel de eigenaar.

‘Ik kan me goed voorstellen dat ik met partners bij Chelsea aan de slag ga, maar eerst moet ik de algemene voorwaarden goed doorlezen’, aldus Wyss. ‘Wat ik wel al kan zeggen, is dat ik zoiets zeker niet in mijn eentje ga doen. Als ik Chelsea koop, dan zal dat zijn met een consortium van zes of zeven investeerders.’

Abramovitsj kocht de Londense club in 2003 en sindsdien is Chelsea uitgegroeid tot een van de grootste clubs ter wereld. Afgelopen seizoen won de club de Champions League.