150e profzege voor Mathieu van der Poel

© PHOTOPQR/L'EST REPUBLICAIN/MAXPPP
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Met zijn eerste winst in een wereldbeker cross country mountainbike bereikte Mathieu van der Poel zondag in Nové Mesto een nieuwe mijlpaal.

Vijf keer, onder meer afgelopen vrijdag, had Mathieu van der Poel al een shorttrack race in het mountainbiken gewonnen, de verkorte versie voor de cross countrywedstrijd op zondag.

Daarin was hij tot voor afgelopen weekend nog niet verder geraakt dan een tweede plaats. Maar zondag was het eindelijk prijs voor de Nederlander: hij versloeg in het Tsjechische Nové Mesto het Zwitserse fenomeen Nino Schurter en behaalde zo zijn 21e zege in een mountainbikerace op de UCI-kalender.

Dat zijn er precies evenveel als het aantal UCI-overwinningen dat Van der Poel als profrenner op de weg heeft veroverd, weliswaar inclusief ritzeges in rondes van tweede categorie (2.2) als de Tour of Antalya, Baltic Chain Tour en Tour Alsace – wat sommigen niet als een ‘echte’ profzege beschouwen, wegens een gemengd peloton van beloften en profs uit continentale en procontinentale ploegen.

Niet meegerekend, wegens geen officiële UCI-wegwedstrijden: VDP’s triomfen in de kermiskoers in Ruddervoorde en zijn twee ritzeges in de Ronde van Luik, wedstrijden immers op de nationale, Belgische kalender.

Naast de 42 UCI-zeges (21+21) in het mountainbiken en op de weg stak de Nederlander ook al liefst 108 officiële overwinningen in zijn geliefkoosde veldrijden op zak – exclusief zijn overwinningen in de twee showcrossen in Waregem (ook niet op de UCI-kalender).

42 + 108 maakt 150 UCI-triomfen, verdeeld over drie disciplines. Een nieuwe mijlpaal voor de alleskunner, op een leeftijd bovendien van amper 24 jaar en ruim 4 maanden. En dan hebben we zijn tientallen zeges bij de jeugd, in het veld en op de weg, niet eens meegeteld.

Mathieu van der Poel: een fenomeen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier