3 redenen waarom je dit weekend geen cross mag missen

Sven Nys © Belga Image

Jonas Creteur, wielerspecialist bij Sport/Voetbalmagazine, blikt vooruit naar de magische dubbelaffiche in het veldrijden: de Koppenberg Cross en de Superprestige in Zonhoven.

1. Het ontluikende talent van Mathieu Van der Poel

Jonas Creteur: “De voormalige wereldkampioen bij de junioren op de weg en in het veld gaat zijn eerste seizoen in als full time prof. Zijn komst is perfect getimed, nu Niels Albert abrupt wegviel als uitdager van Sven Nys. Maar vader Adrie Van der Poel, zelf een gelouterd veldrijder, wil zijn zoon niet verbranden en laat hem slechts één cross per weekend rijden. Dat ze daarbij voor het regelmatigheidscriterium van de Superprestige kozen, is logisch, die koersen liggen hem meer. Mathieu Van der Poel is een zeer technische crosser, met veel snelheid, alleen beschikt hij op zijn negentiende nog niet over voldoende kracht (en uithouding). Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe hij het zondag zal doen in Zonhoven, wat toch een zwaar parcours is.

“Van der Poel zal wel het voordeel hebben dat de meeste deelnemers een dag eerder in Oudenaarde al aan de bak moesten, maar ik wil wel eens zien of hij al in staat is om in Zonhoven Nys het vuur aan de schenen te leggen. Ook Lars van der Haar is een jonge Nederlander met een grote toekomst voor zich. En reken daar ook maar Wout Van Aert bij, dan heb je meteen de nieuwe lichting talenten, die volgens mij dit seizoen al van zich zal laten spreken. Ik verwacht zelfs dat ze de tussengeneratie – Meeusen, Vantornout en co – zal overvleugelen.

2. Nys op recordjacht

“Zaterdag, in de Koppenberg Cross, gaat Sven Nys op zoek naar een tiende overwinning, wat een record zou zijn. Dat is waar Nys nu nog op aast: zo veel mogelijk records scherper stellen. Een tiende Belgische titel zal ook wel hoog op zijn verlanglijstje staan.

“In principe mag je hem zowel zaterdag in Oudenaarde als zondag in Zonhoven op het hoogste schavotje verwachten, alleen heeft hij het nadeel dat het droog en zonnig zal blijven. De Koppenberg zal er daardoor harder bijliggen en ook de warmere temperaturen kunnen Nys parten spelen. Daar zou een Kevin Pauwels van kunnen profiteren. Pauwels werkt nu samen met professor Peter Hespel, de man die ook Zdenek Stybar begeleidt. Ze kozen voor een iets langzamere opbouw, waarbij een eerste piek er nu aankomt. Ik ben dus ook wel benieuwd naar het vormpeil van Pauwels.”

3. Vlaanderens mooiste

“Sven Nys gaf het zelf al aan: dit zijn de wedstrijden waar je het voor doet. Eigenlijk is het een beetje jammer dat twee van de mooiste crossen van het seizoen in hetzelfde weekend georganiseerd worden. Het zijn twee spectaculaire omlopen. Zaterdag natuurlijk met de Koppenberg, waar de organisatoren nog steilere stukken hebben ingelast, en zondag het zware parcours van Zonhoven, waar je heel veel intervallen hebt en uiteraard de Kuil, een imponerende afdaling en beklimming in het zand. Als je daar als toeschouwer een goed plekje kan veroveren, lijkt me dat de beste kijkervaring van het seizoen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier