50 vaststellingen na de Tour 2018

© BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Dat Geraint Thomas als eerste Welshman de Tour won, weet u al. Wat moet/mag u echter nog onthouden van de voorbije editie? Een selectie van 50 vaststellingen, weetjes en statistieken.

1) Dat Geraint Thomas de eerste in Groot-Brittannië geboren Tourwinnaar werd. Bradley Wiggins zag immers het levenslicht in Gent, Chris Froome in Kenia.

2) Dat je de gele trui in het onverstaanbare Welsh moet vertalen als ‘crys melyn‘.

3) Dat sinds de start van de Tour 2017 de Britse renners 65 leiderstruien aantrokken (met Froome, Simon Yates en Geraint Thomas), tegenover 10 voor België, 5 voor Australië, 2 voor Italië en 1 voor Nederland, Colombia en Slovakije.

4) Dat het geleden is van 2007 dat er een renner de Tour won die ervoor nog geen toptienplaats in een grote ronde had behaald. Alberto Contador trok toen in Parijs de gele trui aan, na zijn tweede deelname aan de Ronde van Frankrijk. Hij was toen echter pas 24 jaar.

Thomas is echter acht jaar ouder en nam aan zijn negende Tour deel. Alleen Joop Zoetemelk moest langer wachten op een eindzege (na 10 deelnames).

Opvallend: in zijn eerste Tour in 2007 eindigde de toen 21-jarige Welshman als voorlaatste en 139e, het slechtste eindklassement ooit voor een toekomstige Tourwinnaar

5) Dat Thomas bij zijn eerste Tourzege twee dagen ouder was dan Froome bij diens vierde en laatste eindoverwinning in 2017 (32 jaar en 66 dagen vs. 32 jaar en 64 dagen). De leeftijd van Bradley Wiggins bij zijn enige Tourzege in 2012? 32 jaar en 85 dagen…

6) Dat Chris Froome in zijn laatste 14 grote rondes telkens op het podium eindigde, op een vierde plaats in de Vuelta 2012 en op twee opgaves door valpartijen (in de Vuelta 2015 en de Tour 2014) na. Het is niettemin al geleden van de laatste individuele tijdrit in de editie van 2016 dat de Britse Keniaan zijn laatste Touretappe won.

7) Dat Froome zich een voorbeeld toonde van hoe je eervol een nederlaag kunt ondergaan, en respect kunt tonen voor je concurrenten/betere ploegmaat. En dat hij, behalve die ene f*ck you tegen de agent in de afdaling van de Col de Portet, geen enkele keer zijn kalmte verloor, na drie weken te werden uitgejouwd.

8) Dat Team Sky met drie verschillende renners de Tour won. De laatste ploeg (weliswaar met wisselende sponsors) die daar in slaagde: Reynolds/Banesto/Caisse d’Epargne, met Pedro Delgado in 1988, Miguel Indurain in 1991 en Oscar Pereiro in 2006.

9) Dat de kans reëel is dat Team Sky in het decennium 2012-2021 op één editie na (Vincenzo Nibali in 2014, na een opgave van Froome) alle Rondes van Frankrijk zal winnen. Na Thomas en Froome heeft Sky immers dé troonpretendent in de rangen, Egan Bernal.

10) Dat die Bernal zonder zijn val en het tijdsverlies van bijna 16 minuten in de kassei-etappe 9e was geëindigd in het eindklassement, in plaats van 15e.

En dan met grote voorsprong het jongerenklassement had gewonnen (in plaats van Pierre Latour). De Colombiaan werd met zijn 21 jaar en 197 dagen wel de jongste renner sinds de Tweede Wereldoorlog die in de top 15 eindigde.

11) Dat Team Sky geen énkele keer een renner mee in de aanval heeft gezonden, ook niet in de bergritten.

12) Dat de Fransen Team Sky uitjouwden wegens die controlerende, defensieve manier van koersen, maar Les Bleus welmassaal toejuichten, nadat die met dezelfde stijl wereldkampioen voetbal waren geworden.

13) Dat de dubbel Giro-Tour nu toch niet meer zo’n utopie blijkt. Onder meer met dank aan de extra week rust tussen die twee grote rondes (door het WK voetbal).

14) Dat het verschil tussen Chris Froome en Tom Dumoulin over de héle Tour en Giro, na 42 ritten en 6932 kilometer, amper 13 seconden bedroeg. De Brit had in de Giro 46 tellen voorsprong op de Nederlander, in de Tour had Dumoulin 33 seconden voorsprong op Froome (weliswaar als 2e en 3e).

15) Dat Dumoulin, nadat hij 20 seconden tijdstraf had gekregen voor het stayeren achter de ploegwagen, in de laatste Pyreneeënrit bijzonder boos klaagde over hoe Primoz Roglic van het zog van de motor gebruikmaakte om richting zege te snellen.

50 vaststellingen na de Tour 2018
© BELGAIMAGE

16) Dat de Nederlander zonder het verlies na de wielbreuk en de tijdstraf (50+20 seconden) in die rit naar Mûr de Bretagne de Tour nog met 31 seconden had verloren tegen Geraint Thomas.

17) Dat vier renners van de top vijf (Thomas, Dumoulin, Roglic en Kruijswijk) voor deze editie nog nooit in de top tien van de Tour waren geëindigd.

18) Dat Dumoulin zijn tegenstanders zeer goed kan inschatten, aangezien hij voor de Tour al zei: ‘Ik heb schrik van Roglic (toen nog een dark horse voor het klassement).’

19) Dat die 28-jarige Sloveen in 2012 begon met wielrennen, het jaar waarin Chris Froome (33) met ploegmaat Bradley Wiggins om het geel streed. Ook het jaar waarin Tom Dumoulin (27) zijn intrede maakte bij de profs, als lid van Argos-Shimano.

20) Dat Romain Bardet voor de 5e maal op rij in de top 10 eindigde, maar na 2 podiumplaatsen nu pas 6e werd.

21) Dat de drietand van Movistar een plastic vork bleek te zijn. Met Mikel Landa als zevende, Nairo Quintana als tiende en Alejandro Valverde als veertiende won het wel het in Spanje o zo belangrijke ploegenklassement. (En dus niet Team Sky, omdat de teamranking wordt bepaald op basis van de rituitslagen, niet het eindklassement.)

22) Dat Nairo Quintana voor dé inhaalrace van de Tour zorgde. Door vanop de 8e plaats op de startgrid van de moto GP-minirit naar de Col de Portet en met twee strategische bandenwissels als eerste over de finish te bollen…

23) Dat de gepensioneerde Alberto Contador de Col de Portet ‘als training’ beklom in 55 minuten en 41 seconden, 6 minuten trager dan Quintana, maar sneller dan driekwart van het peloton.

24) Dat het al van 1997 geleden is dat drie verschillende renners in drie verschillende leiderstruien een rit wonnen (Thomas in het geel, Julian Alaphilippe in de bolletjestrui en Peter Sagan in de groene trui).

25) Dat er (mede door het uitvallen van Serge Pauwels en Philippe Gilbert) slechts één Belg in de top 50 eindigde. Ironisch genoeg de Vlaamse kasseispecialist bij uitstek: Greg Van Avermaet, als 28e, zijn beste eindklassement in negen grote rondes.

26) Dat het elf jaar geleden is dat onze landgenoten nog slechter deden, toen met geen enkele vertegenwoordiger in de top 50 (Axel Merckx als 61e, Johan Vansummeren als 62e).

27) Ook veelbetekenend: dat de laatste Tourritzege voor wielerland België dateert van de overwinning van Thomas De Gendt op de Mont Ventoux in 2016. Bij gebrek aan sprinters/klimmers/tijdrijders.

28) Dat Van Avermaet met zijn acht dagen gele trui, plus drie in 2016, nu evenveel ritten in de maillot jaune telt als Alberto Contador (wiens Tourzege in 2010 wel geschrapt werd wegens zijn clenbuterolplas). Dat hij bovendien over zes verschillende ritten, van Ardennenetappes over de kasseien tot de Alpen, zijn voorsprong uitbouwde. Alleen ene Eddy Merckx is daar ooit in geslaagd, in 1972 en 1974.

50 vaststellingen na de Tour 2018
© BELGA

29) Dat het niettemin van Parijs-Roubaix 2017 geleden is dat de Oost-Vlaming nog eens een WorldTourzege boekte. En dat hij dit seizoen nog maar twee overwinningen heeft behaald (rit Ronde van Oman en eindstand Tour of Yorkshire).

30) Dat Nederland als wielerland momenteel mijlenver boven België staat, los van de kasseikoersen. Met twee renners in de top vijf van de Tour (Dumoulin en Kruijswijk), een topsprinter (Dylan Groenewegen) en een wereld/multitalent Mathieu van der Poel.

31) Dat de Tour bij het brede (niet-specifieke wieler)publiek meer in beeld kwam door protesterende boeren, zware valpartijen en spuwende, trekkende en joelende wielerhooligans.

32) Dat Philippe Gilbert met een gebroken knieschijf de Col de Portillon, een klim van acht km, nog opreed met een gemiddelde snelheid van 15,2 kilometer per uur.

33) Dat Lawson Craddock in de openingsrit zijn schouderblad brak en de héle Tour de rode lantaarn vasthad, als eerste renner ooit.

34) Dat de Amerikaan met zijn inzamelactie voor het herstel van de wielerpiste in Houston liefst 170.000 euro binnenhaalde. Dat is meer dan 19 (!) ploegen van 8 renners in de voorbije Tour verdienden. Alleen Team Sky (728.630 euro), Sunweb-Giant (245.280 euro) en Lotto NL-Jumbo (190.980 euro) streken meer op dan Craddock in zijn eentje. Of hoe een (al dan niet overdreven) martelaarsverhaal lucratief kan zijn.

35) Dat Bahrein-Meridamanager Brent Copeland zijn renners aanmaande om niet in het wiel van Chris Froome te fietsen, omdat die mogelijk ten val zou komen door een botsing met een fan.

En dat het ironisch genoeg zijn eigen kopman, Vincenzo Nibali, was die zo moest opgeven. Terwijl de Team Skyrenners ondanks alle gefluit en gespuug wel overeind bleven.

50 vaststellingen na de Tour 2018
© BELGA

36) Dat Tourbaas Christian Prudhomme vijf keer ‘je suis désolé‘, ‘het spijt me’ zei, toen hij Nibali opwachtte bij zijn terugkeer van het ziekenhuis, na diens val op L’Alpe d’Huez. Bijna smekend opdat de Italiaan geen klacht zou neerleggen, wat die nu wel zal doen (tegen onbekenden).

37) Dat het inkrimpen van de ploegen van negen tot acht renners het aantal valpartijen niet opvallend heeft verminderd.

38) Dat het uitvallen van Marcel Kittel, Mark Cavendish (buiten tijd), Fernando Gaviria, André Greipel en Dylan Groenewegen (opgegeven), meer te maken had met hun wankele conditie (Kittel, Cav), blessures (Groenewegen), besognes over contracten (Greipel) en een te lage pijngrens (Gaviria) dan met de tijdslimieten. Dat Alexander Kristoff en Arnaud Démare wel de cols overleefden en beiden beloond werden met ritwinst.

39) Dat in de minirit naar de Col de Portet, van amper 65 kilometer, het peloton in 85 verschillende groepjes over de streep kwam. Met minigrupetto’s van maximaal 15 en 16 man.

In de 110 kilometer langere etappe naar L’Alpe d’Huez viel het peloton uiteen in 72 delen, met een grootste groep van 33 renners aan de finish.

40) Dat die mini-etappe de meeste tv-kijkers lokte in België (Vlaanderen en Wallonië), Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje en Zweden. Maar dat behalve in Nederland de kijkcijfers in alle landen met 10 tot 25 procent daalden in vergelijking met vorig jaar – zeker de saaie eerste week (samenvallend met het WK voetbal) werd minder bekeken.

41) Dat 82,39 procent van de renners de Champs-Elysées haalden, of 145 van de 176 deelnemers, het op 2 na laagste percentage van de laatste 10 jaar.

42) Dat Geraint Thomas de 3351 kilometer aflegde met een gemiddelde snelheid van 40,206 km per uur, pas de 12e snelste Tour in de geschiedenis.

43) Dat diehardwielerfans, na de memorabele ‘laatstevrijdagritten’ in de Giro (de raid van Froome) en de Tour (de zege van Roglic), beter vakantie zouden nemen op 14 september, de op 2 na laatste dag van de Vuelta (een aankomst bergop in Andorra).

44) Dat Daniel Martin meer dan verdiend de Prijs van de Superstrijdlust kreeg, weliswaar zonder éénmaal de dagprijs van de meest aanvalslustige renner te winnen. De Franse jury was deze keer niet chauvinistisch.

50 vaststellingen na de Tour 2018
© BELGA

45) Dat Quick-Step Floors 25 van de laatste 105 ritten in grote rondes heeft gewonnen, de vijfde grand tour op rij waarin de mannen van Patrick Lefevere minstens vier ritzeges behaalden. Deze keer 2 met sprinter Fernando Gaviria en 2 met springveer Julian Alaphilippe (pas de eerste overwinningen in het hooggebergte voor Quick-Step sinds Richard Virenque in 2003).

46) Dat Alaphilippe een handenstand op het dak van een ploegauto kan uitvoeren (zoals hij deed na de slotrit). Maar dat hij ook tegen ploegleider Briam Holm vertelde dat hij, uit fair play, ging wachten toen Adam Yates voor hem in de afdaling van de Portillon onderuitging.

Waarop Holm zei dat hij gek was, Alaphilippe antwoordde: ‘Denk je?’ en zijn ploegleider bevestigde: ‘Yes, I f*ing do!‘ Waardoor de Fransman uiteindelijk toch doorreed en zijn 2e ritzege pakte.

47) Dat Lotto-Soudal troosteloos laatste eindigde in het ploegenklassement, met liefst 1 uur en 40 minuten achterstand op de voorlaatste (Dimension Data). Het raakte dan ook met slechts 3 renners in Parijs, ééntje meer dan in de fameuze Tour van 1995, toen de Lottorenners werden weggereden door hun epocollega’s.

48) Dat het kleinere Wanty-Groupe Gobert, net als 5 andere ploegen, wél voltallig de Tour beëindigde, zich bovendien met vele ontsnappingspogingen meer in de kijker reed en met Andrea Pasqualon een sprinter had die met 7 toptienplaatsen in zijn eentje beter scoorde dan de hele Lotto-Soudalploeg (6 stuks).

Ontsnappingskoning Thomas De Gendt behaalde slechts één toptienplaats (een tiende stek in Mende), het minste in zijn vijf Rondes van Frankrijk.

50 vaststellingen na de Tour 2018
© BELGA

49) Dat Peter Sagan op de ploegen/individuele tijdrit, de zes bergetappes en de rit naar Carcassonne (over de Pic de Nore) na, in élke etappe in de top tien eindigde: twaalf stuks, waarvan zeven podiumplaatsen. Hij scherpte daarmee zijn puntenrecord voor de groene trui aan tot 477. En telde zo meer punten dan de nummers twee en drie in die ranking (Kristoff en Démare) samen.

50) Dat de Amerikaan Chad Haga elke rit perfect samenvatte in zijn #oversimpLeTour-tweets. Zoals na rit 14: ‘20 percent of the peloton had its own race while the remainder took a whale-watching tour toward a painful but relatively uneventful hill.‘ Of hoe je de Team Skytrein en een saaie rit ook kunt omschrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content