Afscheid in schoonheid: Cancellara pakt olympisch goud in tijdrit

© Belga

De Zwitser Fabian Cancellara heeft op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro olympisch goud veroverd in de tijdrit bij de mannen. Voor de 35-jarige Cancellara was het de tweede olympische titel in het tijdrijden, na Peking 2008. Hij haalde het in Rio voor de Nederlander Tom Dumoulin en de Britse Tourwinnaar en topfavoriet Chris Froome.

Tim Wellens, die zaterdag wegens ziekte een matige prestatie neerzette in de wegrit, kon na een nochtans degelijke start ook niet overtuigen in de tijdrit en werd uiteindelijk twintigste in 1u16:49.71, meer dan 4,5 minuut trager de winnaar.

Fabian Cancellara kwam in zijn afscheidsjaar in Rio niet als favoriet aan de start, maar zette bij het eerste tussenpunt wel de snelste tijd neer. Bij punt twee was de Australiër Rohan Dennis nog sneller, maar bij het derde tussenpunt nam Herr Fabian de leiding resoluut over om deze vervolgens niet meer uit handen te geven.

Cancellara werkte de 54,5 kilometer af in 1u12:15.42 en was zo sneller dan de Nederlander Tom Dumoulin, die ondanks een polsblessure in 1u13:02.83 naar zilver snelde. Het brons was net als vier jaar geleden voor Froome. De Brit kwam in 1u13:17.54 over de streep.

Op de erelijst volgt Cancellara de Brit Bradley Wiggins op, die vier jaar geleden in Londen voor eigen publiek het goud veroverde.

Voor Spartacus was het in Rio al de zevende zege van het seizoen. Hij startte met winst in de Trofeo Serra de Tramuntana en een etappe in de Ronde van de Algarve alvorens de Strade Bianchi op zijn naam te schrijven. Nadien was hij nog goed voor etappewinst in de Tirreno en de Ronde van Zwitserland en veroverde hij in eigen land de titel in het tijdrijden.

Eerder op de dag werd in Rio ook de tijdrit bij de vrouwen gereden. Lotte Kopecky eindigde in 48:09.86 op de 21e plaats, Ann-Sophie Duyck moest vrede nemen met de 23e stek in 48:17.60 en dat op een totaal van 25 deelneemsters. De olympische titel ging er voor de derde keer op rij naar de Amerikaanse Kristin Armstrong, die donderdag haar 43e verjaardag viert. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier