Alberto Contador schreeuwt onschuld uit

© Reuters

De drievoudige Tourwinnaar, die voorlopig geschorst is, heeft op een persconferentie gezegd dat hij het slachtoffer werd van gecontamineerd voedsel.

Tourwinnaar Alberto Contador, die voorlopig geschorst is wegens een positieve dopingtest, heeft op een persconferentie gezegd dat hij het slachtoffer werd van gecontamineerd voedsel.

Donderdag raakte bekend dat Contador op 21 juli, op de tweede rustdag in de Tour de France, positief testte op clenbuterol, een spierversterkend product.

Minimale hoeveelheid

Op de persconferentie in zijn woonplaats Pinto benadrukte de 27-jarige Spanjaard de minimale aanwezigheid van het product in zijn urine (50 picogram of 400 keer minder dan de concentratie die door het WADA geaccrediteerde laboratoria moeten kunnen detecteren), wat volgens hem dopinggebruik uitsluit.

De schuld ligt volgens Contador bij een stuk vlees uit Spanje dat hij kort voor de controle in Frankrijk had gegeten. Hij zegt ook dat de Internationale Wielerunie (UCI) hem persoonlijk heeft bevestigd dat het om een geval van voedselverontreiniging gaat.

“Vergissing”

De UCI heeft Contador voorlopig geschorst, een standaardingreep. De organisatie zal in overleg met het WADA bijkomende wetenschappelijke onderzoeken uitvoeren.

“Dit is een echte vergissing,” zei Contador. “Het is jammer dat een sport als deze in dergelijke zaken verwikkeld geraakt.”

Eindzege

Als Contador daadwerkelijk schuldig wordt bevonden aan dopinggebruik, riskeert hij in het slechtste geval zijn eindzege in de Tour de France 2010 te moeten inleveren en twee jaar geschorst te worden.

Andy Schleck, die tweede werd in de Tour, liet donderdag via Twitter weten dat hij hoopt dat Contador onschuldig is.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier