Alessandro Petacchi (39) neemt afscheid van wielrennen (video)

© Belga

Alessandro Petacchi (39) zet met onmiddellijke ingang een punt achter zijn wielercarrière. De Italiaanse spurtbom van Lampre-Merida behaalde bijna 200 overwinningen.

Alessandro Petacchi (39) zet met onmiddellijke ingang een punt achter zijn wielercarrière. De Italiaanse spurtbom van Lampre-Merida behaalde bijna 200 overwinningen.‘Ik heb in mijn carrière de allermooiste zeges behaald waarop een renner met mijn kwaliteiten kan mikken. Met bijna 200 overwinningen op zak heb ik nu het gevoel dat ik op een punt in mijn leven ben beland waarop ik nood heb aan een nieuwe uitdaging. Ik wil ook meer tijd besteden aan mijn familie. Daarom heb ik beslist mijn carrière stop te zetten’, zo kondigde Alessandro Petacchi zijn afscheid van het wielrennen aan.

Palmares

‘Ale Jet’ werd profrenner in 1996 bij Scrigno en droeg daarna het shirt van onder meer Fasso Bortolo, Milram en Team LPR. Sinds 2010 fietste de Italiaan voor Lampre.

Op de erelijst van Petacchi staan tal van ritzeges in de grote rondes. Hij won 22 etappes in de Giro d’Italia, 20 in de Vuelta d’España en 6 in de Tour de France. In 2003 slaagde de spurter er zelfs in om in elk van de drie grote rondes etappezeges te boeken – maar liefst 15 in totaal. In de drie grote rondes mocht hij ook telkens één keer de puntentrui meer naar huis nemen.

Daarnaast won Petacchi met Milaan-Sanremo (2005) en Parijs-Tours (2007) twee klassiekers. Bekijk onder het artikel nog eens de beelden van zijn overwinning in Milaan-Sanremo.

Doping

In 2007 en 2008 zat de Italiaan een schorsing uit voor dopinggebruik, nadat hij in de Giro van 2007 was betrapt op salbutamol. Volgens Petacchi zat de stof in een middel dat hij had gebruikt om astma te bestrijden. (Belga/KVDA)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier