‘Alle fietsen controleren op mechanische doping kan’, zegt UCI

Brian Cookson © Belga

De Internationale Wielerunie (UCI) wil meer fietsen voor de koersen controleren op mechanische doping, zegt voorzitter Brian Cookson nadat de Belgische Femke Van den Driessche tijdens het WK veldrijden werd betrapt met een motortje in haar fiets. ‘Als het nodig is, zullen we zelfs alle fietsen controleren, inclusief de reservefietsen.’

Deze week kunnen er al onaangekondigde controles gebeuren in de Ronde van Qatar, zegt Brian Cookson in een gesprek met de Franse sportkrant L’Equipe. Tot hiertoe gebeurden fietscontroles niet systematisch en als ze gebeurden, werden ze vooraf aangekondigd.

Veel mensen nemen volgens Cookson het probleem volgens niet serieus. ‘Nochtans kan niemand het ontkennen, nu we het eerste geval van mechanische fraude hebben gezien’, zo verwijst hij naar Femke Van den Driessche. De 19-jarige Belgische renster werd op het WK veldrijden voor vrouwen beloften betrapt met een motor in een van haar fietsen. Volgens Vanden Driessche was de fiets niet van haar en belandde hij per ongeluk in haar vrachtwagen. De UCI onderzoekt de zaak. Van den Driessche riskeert een schorsing van minimum zes maanden en een boete van 18.000 tot 180.000 euro.

Alle fietsen controleren

‘We zijn nieuwe detectiemethoden op punt aan het stellen, die toelaten dat we niet elke fiets afzonderlijk moeten controleren. Zo kunnen we er meer controleren voor de koersen,’ aldus Cookson. ‘Die methoden zijn niet zo duur en gemakkelijk toe te passen.’

‘Zoals we hebben gezien op het WK veldrijden, stelt de nieuwe detectiemethode ons in staat om veel fietsen op korte tijd te controleren. Als het nodig is, zullen we alle fietsen voor een koers controleren. Ook de reservefietsen. Dat is een optie die we ernstig overwegen’.

Afgelopen weekend nog had de Europese Wielerbond (UEC) opgeroepen tot maatregelen na de zaak-Van den Driessche. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier