‘Alleen als het peloton zich blijft roeren, kan het de bobo’s van de Internationale Wielerunie uit hun slaap halen’

Giro D'Italia, een etappe langs het Gardameer, 4 juni 1999. © Reuters
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Een veel te laat geschorste vechtersbaas, racisme, op spektakel beluste Giro-organisatoren: het wielrennen sloeg de voorbije weken alweer een slecht figuur. Positief is wel dat de renners meer dan ooit hun stem laten horen. Aldus Jonas Creteur, redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

De negatieve reacties op Twitter en in de media waren niet te tellen, van renners die het dalersklassement, door de Giro in alle stilte ingevoerd, afbraken tot op de grond. Zelfs de rennersvakbond, waarvan je in het verleden soms afvroeg of die nog bestond, roerde zich bij monde van voorzitter Gianni Bugno. Ook Tom Van Damme, voorzitter van de Belgische wielerbond en van de UCI-wegcommissie, trok van leer na de storm van protest in het peloton. Het loonde: (met tegenzin) moest Girobaas Mauro Vegni het klassement afvoeren.

Alleen als het peloton zich blijft roeren, kan het de bobo’s van de Internationale Wielerunie uit hun slaap halen.

Opmerkelijk, hoe renners met eendrachtige stem eindelijk iets hebben kunnen afdwingen. Een fel contrast met het verleden, toen velen bepaalde zaken aanklaagden, maar zeker niet te luid, of alleen off the record, om zeker niemand op de tenen te trappen.

Pr-moves en late reacties

Stilaan is er nu een mentaliteitswijziging, die je ook zag in de Tour of Yorkshire, nadat Skyrenner Gianni Moscon racistische uitlatingen richting Kevin Reza, de zwarte renner van FDJ, had geslingerd. Dat lokte meteen felle reacties uit van collega’s als Sebastian Reichenbach die schande spraken over de verwensingen van de Italiaan.

In tegenstelling tot de controverse rond het dalersklassement deze keer echter zonder onmiddellijk gevolg: Team Sky hield Moscon in de race – uit puur opportunisme om de ploeg niet te verzwakken -, en riep hem pas nadien op het matje, om hem voor zes weken te schorsen. In een periode waarin Moscon, na een zeer druk voorjaar, sowieso weinig zou koersen. Een pr-move, zonder veel schade dus…

Even ergerlijk is dat de UCI niet onmiddellijk heeft gereageerd, maar “een onderzoek heeft ingesteld”. Om wellicht pas binnen enkele weken al dan niet een verdict uit te spreken. Zoals het pas op 20 april, bijna drie maanden nadat Andrej Grivko in de Ronde van Dubai Marcel Kittel een vuistslag toediende, de Oekraïense renner voor anderhalve maand schorste, met ingang vanaf 1 mei. Zo kon Grivko in de voorbije Ronde van Romandië ei zo na nog een rit winnen, als hij niet op een sterkere medevluchter was gebotst.

Evenmin ging de UCI, ondanks het zogenaamde Extreme Weather Protocol, in op de vele klachten van de renners, toen in die Ronde van Romandië in onmenselijke ijstemperaturen gereden moest worden.

Niet altijd leidt eendracht tot macht dus. Alleen als het peloton zich blijft roeren, kan het de bobo’s van de Internationale Wielerunie uit hun slaap halen. Zodat die op alle ontoelaatbare zaken metéén én krachtdadig reageren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier