‘Als Tom Boonen super is, kan hij in Valkenburg niet verliezen’

© Belga

Peter Van Petegem en Michael Boogerd kennen Valkenburg goed.

Een lekke band en een sterke Zwitser Oscar Camenzind hielden respectievelijk Michael Boogerd (40) en Peter Van Petegem (42) in 1998 van de wereldtitel in Valkenburg. Veertien jaar later vindt het WK wielrennen opnieuw plaats in Nederlands Limburg.

“Afhankelijk van het weer zijn op dit parcours met twee korte hellingen, die elkaar snel opvolgen en die in de aanloop veel nervositeit zullen veroorzaken, de typische klassieke, sprintsnelle coureurs de grootste kandidaten. Met Tom Boonen als absolute topfavoriet,” zegt Van Petegem in Sport/Voetbalmagazine. “Als Tom super is, kan hij niet verliezen. Niemand die na 265 lastige kilometers sneller is. En aangezien de finish 1,5 kilometer nà de Cauberg ligt en een WK doorgaans beslist wordt in de sprint…”

Boogerd sluit zich daarbij aan. “In Boonens voordeel speelt de niet zo lastige aanloop van 106 kilometer, waardoor hij in de finale vrij fris zal zijn. Bovendien heeft Boonen de inhoud, de cool en de ervaring – hij werd al eens wereldkampioen – om het af te maken in een zenuwslopend slot. En na een superseizoen kan hij zonder veel druk starten.”

Twee kopmannen in de Belgische ploeg, Boonen en Philippe Gilbert, wordt dat een probleem? Boogerd: “Neen, integendeel. Ze komen goed overeen, en bovendien beseft Tom dat hij met Philippe in de ploeg meer kans heeft om te winnen, omgekeerd ook trouwens.”

“Als Gilbert gaat, zullen er niet veel geneigd zijn om met de snelle Boonen in het wiel naar hem te knallen,” vult Van Petegem aan. “En voor Boonen is het ook beter om in de laatste ronde een ploegmaat als Gilbert aan zijn zijde te hebben.” (JC/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier