Backaert vs Vermote: episode 3.0

Frederik Backaert © Belga
Hannes Van Gael
Hannes Van Gael Medewerker Sport/Voetbalmagazine

Voor de derde keer deze Tour zit Frederik Backaert in de ontsnapping van de dag en al evenveel keer zet Julien Vermote de achtervolging in op zijn landgenoot.

Een prijs voor de strijdlust heeft hij er nog niet voor gekregen, maar één ding staat na de elfde etappe van de Ronde van Frankrijk al wel vast: geen enkele andere renner in het peloton heeft meer kilometers in het offensief gereden dan Frederik Backaert. Wanty-Groupe Gobert, het team van Backaert en onder leiding van Hilaire Van der Schueren, treedt voor het eerst aan in de Tour en dat wil het niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Aanvallen, aanvallen

Vanaf de eerste etappe, de openingstijdrit buiten beschouwing gelaten, trekt een renner van Van der Schueren naar het aanvalsfront. Yoann Offredo pakt de prijs van de strijdlust en sleept daarmee een eerste succesje in de wacht voor zijn team.

De dag erna is het de beurt aan Backaert. Hij rijdt ruim 150 kilometer aan de kop van de koers en sprint mee voor de bergtrui en voor het puntenklassement. Tweemaal eindigt hij als tweede: in het bergklassement levert hem dat niets op, de tweede plek in de tussensprint duizend euro.

Alsof hij niet genoeg in de belangstelling staat, trekt de roodharige renner nog eens de aanvalskaart. Meteen bij de officiële start van de zesde etappe schiet hij weg en krijgt hij gezelschap van Laengen en Quéméneur. Op drie kilometer voor het einde worden ze gegrepen door het peloton en de jury reikt de combatif uit aan Vegard Stake Laengen. Onze landgenoot komt pas als 190e over de meet op 11’54” van winnaar Marcel Kittel. Toch is hij niet de laatste Belg die dag. Op 12’29” en als voorlaatste bolt Julien Vermote (Quick-Step Floors) over de finish.

En nog eens aanvallen

Julien Vermote rijdt zich al bijna elke dag uit de naad voor zijn kopman, of dat nu Philippe Gilbert of Marcel Kittel is. Tijdens de elfde etappe, van Eymet naar Pau, is dat niet anders. Slachtoffer van dienst: Frederik Backaert. Alweer hij is het die ervandoor gaat, deze keer neemt hij Bodnar en Cataldo mee op trot. Vermote heeft zijn dagtaak vervuld en mag zich gaan verstoppen in de buik van het peloton. De ploegleiding geeft hem rust, de vluchters worden toch gegrepen.

Marcel Kittel kan alweer juichen, mede door het kopwerk van Julien Vermote.
Marcel Kittel kan alweer juichen, mede door het kopwerk van Julien Vermote.© Belga Image

Vergelijk deze vlakke ritten in de Ronde van Frankrijk gerust met een dag op een festival. Backaert, of een andere renner van Wanty-Groupe Gobert, verzorgt het voorprogramma samen met een jagende of controlerende Vermote, en Kittel mag als headliner de dag afsluiten met een orgelpunt. De andere ploegen sturen wel eens iemand mee in de ontsnapping of zetten een mannetje vooraan in het peloton, maar niet zo consistent als Backaert en Vermote.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Superstrijdlust

De Franse krant l’Equipe houdt een Classement baroudeur bij, een klassering voor renners met de meeste kilometers in de aanval. Voor de elfde etappe stond Backaert al aan de leiding, maar hij zal die leiderspositie alleen nog maar verstevigen. Na woensdag zal hij meer dan 500 aanvalskilometers in de benen hebben.

Of hij de prijs voor de strijdlust nu krijgt of niet na de elfde rit, hij is nu al de gedoodverfde favoriet voor de super-combatif, de erkenning voor de renner die zich gedurende de hele Tour het meest strijdvaardig opstelt. En dat allemaal in de eerste grote ronde waaraan hij deelneemt.