België wil WK wielrennen 2018

Mario Cipollini in Zolder 2002 © Belga Image

Van Zolder 2002 (Mario Cipollini) is het geleden dat het WK op de weg nog eens in België werd verreden: een eeuwigheid voor een wielergek land. ‘Maar de koersfans mogen stilaan weer beginnen dromen’, zegt Rik Debeaussaert, voorzitter van een comité dat zich kandidaat stelt om het WK 2018 te organiseren.

‘De Belgische bond wil ons dossier voordragen bij de UCI. Die beslist volgend jaar waar het WK 2018 zal plaatsvinden,’ zegt Debeaussaert aan Sport/Voetbalmagazine.

Debeaussaert was in 2007 al de drijvende kracht achter het onvergetelijke WK veldrijden in Hooglede-Gits en deed eerder vergeefs een gooi naar het WK op de weg van 2012 (Valkenburg) en 2013 (Firenze). ‘Toen was het de bedoeling om met alle wedstrijden in West-Vlaanderen te blijven. In 2018, aan het eind van de herdenkingen van WO I, willen we heel Vlaanderen of zelfs het hele land betrekken: de wielersport als ambassadeur van de vrede.’

Het plan is een ploegentijdrit van Gent naar Brugge en individuele tijdritten van Brugge naar Oostende of Knokke. Voor de wegritten zijn er twee opties. Starten in Brussel (voor de heren elite) of Leuven (voor de andere categorieën) en aankomen in Namen, met een aantal lokale ronden over de Citadel. Ofwel starten ergens in West-Vlaanderen en aankomen in Ronse, in navolging van de veelbesproken WK’s van 1963 en 1988. Daarmee hoopt de organisatie tegemoet te komen aan de kritiek van de UCI, die de omloop in West-Vlaanderen niet selectief genoeg vond, én subsidies te werven bij de verschillende regeringen van ons land.

De kostprijs van een WK op de weg wordt op 20 miljoen euro geraamd. De 8 miljoen die naar de UCI gaat, wil het organisatiecomité ophalen bij de regeringen. De vorige Vlaamse en federale regering hadden elk 2 miljoen euro toegezegd voor een eventueel WK in België in 2012 of 2013.

Hamvraag is of de nieuwe bestuursploegen in het huidige besparingsklimaat dat engagement willen hernieuwen. ‘Aan Waalse kant is het enthousiasme alvast groot”, merkt Debeaussaert op. ‘Ik zit vooral te wachten op een uitnodiging van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters om ons dossier te bespreken én op een nieuwe federale regering.’

Voorlopig is nog maar één tegenkandidaat bekend voor 2018: het Oostenrijkse Innsbruck, dat samen met het Noorse Bergen ook al in de running is voor 2017. Volgend jaar vindt het WK plaats in Richmond (VS). In 2016 is Doha (Qatar) aan de beurt. (BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier