Belgische medaillekansen op Spelen 2020 krijgen flinke boost

Jolien D'hoore © AFP
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Vandaag maakt het IOC bekend welke nieuwe sporten (of nummers binnen een sport) het zal toevoegen aan het programma van de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. En dat zal goed nieuws opleveren voor ons land.

De Executive Board van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal in Lausanne, behoudens een radicale ommezwaai, onder meer BMX freestyle park en basketbal in een spectaculaire drie-tegen-drie-formule op het olympische menu van 2020 zetten, sporten die een jonger (en commerciëler interessanter) publiek moeten aantrekken.

Belangrijker voor ons land wordt de toevoeging van de ploegkoers in het baanwielrennen. Of beter de terugkeer, want de madison stond op het olympische programma in 2000, 2004 en 2008. In 2012 werd het echter afgevoerd, ten voordele van het omnium. Tot groot protest, zeker in België, dat op een sterke traditie kan bogen in de ploegkoers.

Al in 2000 wonnen Etienne De Wilde en Matthew Gilmore zilver op de Spelen van Sydney. En ook de jongste jaren bleek ons land heel succesvol: op het voorbije WK baanwielrennen veroverden Moreno De Pauw en Kenny De Ketele brons bij de heren, Jolien D’hoore en Lotte Kopecky behaalden – in de allereerste madison voor dames op een wereldkampioenschap – zelfs goud.

Hoewel D’hoore na haar bronzen plak in het omnium in Rio, nu vooral focust op de weg, vertelde zij na het WK samen met Kopecky vol te willen gaan voor Tokio 2020, áls de ploegkoers aan het programma zou worden toegevoegd.

Dat goeie nieuws zullen ze vandaag officieel te horen krijgen. Een boost dus voor de medaillekansen van ons land, al zal de concurrentie bij de vrouwen richting Tokio wel steviger worden. Maar ook D’hoore (nu 27) en zeker Kopecky (nu 21) zullen in 2020 op hun fysieke hoogtepunt zitten.

Bij de heren zal Kenny De Ketele, in 2012 ook al wereldkampioen in de ploegkoers, over drie jaar wel al 35 jaar zijn. Mocht zijn lichaam op die leeftijd te veel slijtage vertonen, dan kan zijn jongere partner op het voorbije WK, Moreno De Pauw (25), gekoppeld worden aan de eveneens zeer talentvolle Robbe Ghys (20).

Met die bedenking dat door de nieuwe olympische status voor de ploegkoers misschien weer sterke wegrenners een zijstapje naar de baan zullen overwegen en de concurrentie dus zal toenemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier