Beloftevolle wielrenner Bjorg Lambrecht (22) komt om na zware val

Bjorg Lambrecht op 2 maart 2019. © Belga

Lotto Soudal heeft het overlijden van Bjorg Lambrecht bevestigd. De 22-jarige renner kwam maandag in de derde etappe van de Ronde van Polen zwaar ten val.

‘De grootst mogelijke tragedie die kon gebeuren is voor familie, vrienden en teammaats gebeurd. Rest in peace Bjorg’, tweet Lotto. Lambrecht kwam zwaar ten val ongeveer halfweg de rit van 150 kilometer tussen Chorzow en Zabrze. De renner moest ter plekke gereanimeerd worden en werd nadien overgebracht naar het ziekenhuis.

Lambrecht is op de operatietafel overleden, terwijl de dokters probeerden zijn leven te redden. Dat meldde de medische staf van de Ronde van Polen

Volgens Poolse media kwam Lambrecht op een betonnen rioolbuis terecht. Duidelijk is dat het parcours door de regen spekglad was. Kort voor de finish gingen verscheidene renners onderuit. ‘We weten niet waardoor hij viel, het gebeurde op een totaal vlakke weg’, zegt wedstrijddokter Ryszard Wisniewski. ‘De botsing had een enorme impact. Hij had geen ernstige verwondingen aan het hoofd, wel aan zijn borst en de buikholte. Die verwondingen hebben wellicht een hart- en ademhalingsstilstand veroorzaakt.’

‘We hebben ter plekke geprobeerd hartmassage te geven en hebben een helikopter opgeroepen. Maar zijn toestand bleek te ernstig om hem per helikopter te vervoeren. We hebben dan ter plekke meer reanimatie gedaan en zijn daar in de ambulance mee doorgegaan. In het ziekenhuis is hij tijdens de operatie bezweken aan zijn verwondingen aan onder andere de lever en de milt.’

Wielerwereld in rouw

Op Twitter stromen de rouwberichten rondom de dood van Lambrecht binnen.

De vierde etappe van de Ronde van Polen wordt geneutraliseerd. Dat deelde de organisatie maandagavond mee. De renners rijden dinsdag in groep van Jaworzno naar Kocierz. Daar zal slechts één lokale ronde afgelegd worden.

Als Lotto Soudal beslist om aan de start te komen, zullen de ploegmaats van Lambrechts voor het peloton uitrijden.

Biografie

Lambrecht werd op 2 april 1997 geboren in Gent. Hij maakte al naam bij de junioren, door opvallende resultaten te boeken in de wedstrijden waarin er geklommen moest worden. Hij werd ook Belgisch kampioen bij de junioren, in Libramont in 2015.

Ook in de beloftencategorie liet de inwoner van het Oost-Vlaamse Knesselare zich opmerken in de lastigere koersen. Zo won hij onder meer de meerdaagse klimkoers Ronde de l’Isard (2016) en zegevierde hij in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften (2017).

In de Ronde van de Toekomst eindigde hij in 2017 als tweede. Alleen Tourwinnaar Egan Bernal ging Lambrecht toen vooraf.

In 2018 maakte Lambrecht zijn debuut als profrenner bij Lotto Soudal. Hij boekte dat jaar ook een overwinning in de Noorse wedstrijd Tour des Fjords (2.BC), zijn enige officiële profzege. Hij startte ook voor het eerst in een grote ronde (de Vuelta), maar reed die niet uit. Wel toonde hij zijn talent door vierde te eindigen in de bergrit naar Alto de La Camperona.

Tijdens het WK in Innsbruck deed hij vorig jaar nog mee met de beloften. Daar werd hij tweede achter de Zwitser Marc Hirschi.

Dit jaar had Lambrecht een stap vooruit gezet en wist hij ereplaatsen te verzamelen in de koersen op WorldTour-niveau. Hij werd zesde in de Amstel Gold Race en vierde in de Waalse Pijl. Hij won ook het jongerenklassement in het Criterium du Dauphiné, waarin hij twaalfde werd in de eindstand.