Beste openingsweekend voor Belgen sinds 2006

Tom Boonen behaalt zijn derde zege in Kuurne-Brussel-Kuurne. In de achtergrond juicht ploegmaat Guillaume Van Keirsbulck mee. © BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Met een 3e (record)zege voor Tom Boonen in Kuurne-Brussel-Kuurne, 3 toptienplaatsen in de Omloop Het Nieuwsblad en 8 in Kuurne (11 in totaal) hebben de Belgische renners het beste openingsweekend achter de rug sinds 2006.

2006 was het laatste jaar dat de Belgen de dubbel realiseerden, met een zege voor Philippe Gilbert in de Omloop en voor Nick Nuyens in Kuurne, plus ook 13 op 20 toptienplaatsen (5 + 8).

Sindsdien raakten onze landgenoten aan niet meer dan 7 op 20 plaatsen in de eerste 10 (2007), met als triest dieptepunt 2010 (slechts 2: 1 in de Omloop, gewonnen door Juan Antonio Flecha, 1 in Kuurne, gewonnen door Bobbie Traksel.)

Dat België nu zo goed scoort, heeft vooral te maken met de 8 toptienplaatsen in Kuurne, met dank aan de putsch van Omega Pharma-Quick-Step. In de 5 vorige edities bedroeg dat aantal immers niet hoger dan 2. De 3 plaatsen in de top 10 van de Omloop lagen zelfs onder het gemiddelde van de laatste 15 jaar (3,79). De tijd dat het openingsweekend alleen voer was voor Belgen, is dus al lang voorbij.

Het voorbije openingsweekend wel een (kleine) opsteker nadat onze landgenoten in het voorseizoen van 2013 geen enkele (semi)klassieker op hun naam konden schrijven. Dat Tom Boonen, vorig jaar op de sukkel door valpartijen en blessures, nu weer voor de eerste voltreffer zorgt, is dan ook geen toeval. Hij is de enige met het echte killersinstinct, dat moest Greg Van Avermaet ook zaterdag nog eens ondervinden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier