Biografie Wouter Weylandt

© Belga

Als veelbelovend spurterstalent maakte de 20-jarige Wouter Weylandt in 2005 zijn debuut als prof bij Quick-Step.

Geboortedatum: 27/09/1984

Als veelbelovend spurterstalent maakte de 20-jarige Wouter Weylandt in 2005 zijn debuut als prof bij Quick-Step. Een tegenvaller, want nog voor de start van de Tour Down Under werd bij hem klierkoorts vastgesteld. Pas in augustus kwam de Oost-Vlaming weer aan de oppervlakte met enkele ereplaatsen en een zege in de Memorial Briek Schotte.

Weylandt toonde de jaren erna vooral in kleinere etappekoersen zijn snelle benen, met zeges in de 3-daagse van West-Vlaanderen, de Ronde van België, de Ster Elektrotoer en de EnecoTour.

In 2008 behaalde hij zijn eerste grote internationale triomf: een ritoverwinning in de Ronde van Spanje. Toch voelde de flamboyante Oost-Vlaming zich vaak de gevangene van de tactiek bij Quick-Step, waar vooral op Tom Boonen gemikt werd in de sprint en de klassiekers.

2009 werd voor Weylandt een bijzonder emotioneel jaar: begin februari verloor hij zijn vriend en collega-renner Frederiek Nolf, toen die stierf in zijn hotelbed in de Ronde van Qatar. Een andere vriend, Kurt Hovelijnck, raakte in maart levensgevaarlijk gewond, toen hij tijdens een training met Weylandt een schedelbreuk opliep.

Die gebeurtenissen stuwden Weylandt naar het beste voorseizoen uit zijn carrière met winst in Le Samyn, een rit in de 3-daagse van West-Vlaanderen en een elfde plaats in Parijs-Roubaix. Weylandt brak dat jaar zelf een handwortelbeentje in de Vuelta en had tot overmaat van ramp een moeilijke winter door knieproblemen, waardoor de klassiekers van 2010 een mislukking werden.

Toen hij faalde in de Scheldeprijs, was de kritiek van Quick-Stepmanager Patrick Lefevere in een interview met P-Magazine niet mals. “Hij won ooit eens Nokere Koerse, een ritje in de 3-daagse van West-Vlaanderen en een in de Vuelta. Maar daarna: niets meer, behalve met zijn mond. Voor hem is echt vijf voor twaalf.”

Weylandt antwoordde met de pedalen door de derde etappe van de Giro in het Nederlandse Middelburg op zijn naam te schrijven. Een bevrijding na een periode waarin Weylandt door een diep dal was gegaan. In het najaar won hij ook nog een rit in de Franco-Belge.

Na zes jaar bij Quick Step trok Wouter Weylandt dit seizoen naar het Luxemburgse Leopard Trek. Een bijzonder ambitieuze Oost-Vlaming wilde in de klassiekers de eerste luitenant van Fabian Cancellara worden, maar verder dan een dertiende plaats in de Omloop Het Nieuwsblad en een vijftiende stek in Kuurne-Brussel-Kuurne kwam de renner uit De Pinte niet.

Weylandt werd tweemaal ziek, had last van een allergie en ging in de sprint van de Scheldeprijs zwaar tegen de grond. In die val liep collega-renner Sjef De Wilde onder meer twee gebarsten halswervels op. Weylandt kwam ervan af met zware schaafwonden, maar kon zich daardoor niet doorzetten in Parijs-Roubaix, waar hij werk opknapte voor Cancellara.

Na de klassiekers focuste de Pintenaar op de Giro, waarin hij de gangmaker zou worden voor Daniele Bennati, de Italiaanse topsprinter van Leopard Trek. Die brak in de Ronde van Romandië echter zijn sleutelbeen, waardoor Weylandt zijn eigen kans kon gaan in de Giro. Met ambitie en volle goesting, maar gezien de geringe kansen voor de spurters en het loodzware programma in de bergen niet met het plan om uit te rijden. “Ik ga de rest van mijn seizoen niet hypothekeren”, benadrukte de 26-jarige prof uit De Pinte.

In de eerste rit, afgelopen zondag, eindigde hij als negende. Vandaag, exact een jaar nadat hij de rit in Middelburg won, botste de Leopard Trekrenner op zo’n 25 km van de finish in de afdaling van de Passa del Bocco tegen een muur en bleef roerloos op het asfalt liggen. Helaas met fatale afloop. De 26-jarige Belg zou in september voor de eerste keer vader geworden zijn. Het ongeluk doet terugdenken aan de fatale val van Fabio Casartelli in de Tour van 1995, in de afdaling van de Portet d’Aspet. Ook de Italiaan moest toen nog vader worden.

Ploegen:

2011: Team Leopard Trek

2005-2010: Quick.Step-Innergetic

2003-2004: Bikeland Bornem

2002: Mez Team Belgium

2001: Vanhulle

2000: Gentse Velosport

Belangrijkste zeges:

2004

GP Waregem (U23)

2005

GP Briek Schotte

2006

GP Vichte

2007

3e etappe 3-daagse van West-Vlaanderen

Ronde van het Groene Hart

1e etappe Ronde van België

2e etappe Ster Elektrotoer

Heusden Koers

4e etappe ENECO Tour

2008

Nokere Koerse

17e etappe Ronde van Spanje

Omloop van de Vlaamse Scheldeboorden

2009

GP Samyn

3e etappe 3-daagse van West-Vlaanderen

Gullegem Koerse

2010

3e etappe Ronde van Italië

Gullegem Koerse

4e etappe Circuit Franco-Belge

Kermiskoers Sint-Niklaas

Kermiskoers Temse

Heusden Koers

(JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier