‘Bjarne Riis wist van dopinggebruik bij CSC’

Bjarne Riis © Belga Image

Voormalig wielerenner en teambaas Bjarne Riis wist van dopinggebruik in zijn CSC-ploeg, maar deed er niets tegen. Dat is een van de conclusies van een grootschalig onderzoek door het Deense antidopingagentschap (ADD) en het Deens Olympisch Comité (DIF).

Anti Doping Danmark maakte op zijn website de belangrijkste conclusies van het onderzoek bekend. In totaal werden 50 personen ondervraagd, sommigen onder hen legden anoniem verklaringen af.

Bjarne Riis was in het verleden net als ploegleiders Johnny Weltz en Alex Pedersen op de hoogte van dopinggebruik in zijn team, maar trad er nooit tegenop’, zegt het rapport. ‘Dat is volstrekt onaanvaardbaar. Als teambaas heb je de verantwoordelijkheid en de plicht om te reageren en dat is niet gebeurd’, aldus Michael Ash, de directeur van het ADD.

Weltz heeft zelfs toegegeven dat hij dopingproducten voorzag. Het trio kan niet meer gestraft worden omdat de feiten intussen verjaard zijn.

Samenwerking

De 51-jarige Bjarne Riis won in 1996 de Tour de France en bekende tien jaar later zijn dopinggebruik.

In 2000, het jaar na zijn afscheid als profwielrenner, werd hij teammanager en eigenaar van het Deense Memory Card-Jack & Jones, dat later CSC-Tiscali, CSC, CSC-Saxo Bank, en Saxo-Bank werd. In juni 2012 ging Riis een samenwerking aan met Oleg Tinkov en in 2014 verkocht hij het team aan de Rus. De ploeg ging onder een Russische licentie rijden, Riis bleef als manager aan boord. Sindsdien waren er regelmatig spanningen tussen Tinkov en Riis, wat er in maart van dit jaar toe leidde dat beide partijen de samenwerking stopzette. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier