BK wielrennen: Greg Van Avermaet wil zondag kers op de taart

Greg Van Avermaet © Belga

Komende zondag in Hooglede-Gits hoeft de Oost-Vlaming zich voor het eerst op een BK niet naar het teambelang te schikken.

Drie jaar op rij eindigde Greg Van Avermaet op de ondankbare vierde plaats en voelde hij zich gemuilkorfd binnen de Lottoploeg. Komende zondag in Hooglede-Gits hoeft de Oost-Vlaming zich voor het eerst op een BK niet naar het teambelang te schikken.

‘Zo had ik het op de kampioenschappen in Aywaille en Leuven ook wel gewild’, vertelt Van Avermaet, die zondag alleen Yannick Eijssen aan zijn zijde weet.

‘Ik zit in een vergelijkbare situatie als Nick Nuyens en Johan Vansummeren, maar eerlijk gezegd zijn eenzaten dit jaar op het kampioenschap eerder in het nadeel. Op het vrij vlakke parcours van Hooglede-Gits kun je maar beter tot een groot blok behoren om eventueel een scheve situatie recht te trekken. Het zal kwestie zijn van me niet te laten verrassen.’

Gilbert en Boonen

Het is dan ook bij de twee grote blokken dat Van Avermaet de topfavorieten aanduidt: Philippe Gilbert en Tom Boonen. ‘Vooral de strategie van Quick-Step zal bepalend zijn voor het wedstrijdverloop. Zullen ze de koers controleren en zo aansturen op een massaspurt voor Boonen?’, vraagt de BMC-renner zich af.

‘In de Ronde van Zwitserland eindigde Tom niet vooraan in de groepsspurten, maar ik zag hem wel vrij vlot bergop rijden. Ik verwacht Tom goed op het BK en op zijn best in de Tour.’

Kers op de taart

Geen wedstrijd is zo onvoorspelbaar als de nationale titelstrijd, waar niet elke ploeg met evenveel renners aan de start komt. “Vijf jaar geleden in Antwerpen zou het ook op een massaspurt uitdraaien,” herinnert Van Avermaet zich, “maar het liep helemaal anders: de renners maakten er een erg lastige koers van.”

Een herhaling van dat scenario is ook waar de Berlarenaar voor zondag op hoopt. “Het is niet echt een parcours op mijn lijf,” beseft hij, “maar ik houd van de sfeer op een kampioenschap en voel me er ook klaar voor. Andere jaren was ik meer gefixeerd op die overwinning. Nu probeer ik gewoon goede koersen te rijden. Die overwinning volgt dan wel. Ik reed een heel mooi voorjaar, van Sanremo tot in Luik. De Belgische titel zou de kers op de taart zijn.” (BVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier