BK wielrennen te lastig voor sprinters

Wie volgt Preben Van Hecke op als Belgisch kampioen wielrennen? © BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Het BK wielrennen, zondag in Lacs de l’Eau d’Heure, wordt zware kost. Té zwaar voor sprintertypes, en dus geknipt voor topfavoriet Greg Van Avermaet.

Organisator Jean-Luc Vandenbroucke noemde de omloop aan het merengebied op de grens van Namen en Henegouwen het “mooiste parcours ooit op een BK”. Een kampioenschap waar onder meer Tom Boonen sterk op heeft gefocust, maar dat echter vooral voer lijkt voor renners als Greg Van Avermaet (zéér gebrand op een eerste Belgische titel), Philippe Gilbert, Tim Wellens, Jan Bakelants of Tiesj Benoot. Boonen won in 2009 dan wel het BK op de Ardennenomloop van Aywaille, maar die telde ‘slechts’ 2950 hoogtemeters, 50 meer dan het WK in Madrid waar hij in 2005 de regenboogtrui pakte.

Geen toeval, want algemeen wordt aangenomen dat 3000 hoogtemeters de limiet is voor sprinters. In Lacs de l’Eau d’Heure zijn er dat een pak meer. Per ronde telkens drie hellingen (in totaal 45!), plus een oplopende aankomst, alles samen goed voor 231 kilometer en 4140 hoogtemeters. Slechts 180 minder dan het BK in La Roche in 2013, toen omschreven als het lastigste BK in twintig jaar. Dat bleek ook: Stijn Devolder soleerde met 57 seconden voorsprong naar de driekleur en amper acht renners eindigden binnen de twee minuten. En Boonen? Die gaf op…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier