‘Bonjour mes enfants’

© Belga

Hoofdredacteur Jacques Sys vertelt elke dag een opmerkelijke anekdote uit de geschiedenis van de Tour de France.

Voor de 38ste keer eindigt de Tour vandaag op de Champs Elysées in Parijs. Walter Godefroot was in 1975 de eerste die daar een ritzege behaalde: het was zijn tiende en laatste etappeoverwinning in de Ronde van Frankrijk. Godefroot was eigenlijk een sportdirecteur op de fiets.

Hij reed een tijd voor de gereputeerde Franse ploeg Peugeot en had daar te maken met een bizarre ploegleider, de wat folkloristische Gaston Plaud. De vandaag 93-jarige Plaud leidde de ploeg zeventien jaar en had ook even Eddy Merckx onder zijn vleugels.

Maar Gaston Plaud snapte er weinig van. Bij het ontbijt sprak hij de renners iedere ochtend op dezelfde manier aan: “Bonjour mes enfants.” Dan vertelde hij dat de renners moesten opletten voor een aanval van Raymond Poulidor, de eeuwige tweede in de Ronde van Frankrijk. Dat was vreemd, want er bestond geen defensievere renner dan Poulidor. Niet één keer in zijn carrière heeft die gedemarreerd. Achter de rug van Plaud werd er luid gelachen met zijn strategie.

Zo nam Walter Godefroot op den duur maar zelf het commando van de ploeg in handen. Zelfs een vedette als de tweevoudige Tourwinnaar Bernard Thevenet liet hij voor de ploeg werken. Maar de minzame Godefroot kwam daar nooit mee naar buiten. Hij hield er niet van zichzelf op te blazen.

Toen hij na zijn ritzege op de Champs Elysées op het podium stond, omringd door de beau monde van Parijs, kon het voor hem niet snel genoeg gedaan zijn. Zo was Godefroot: toen hij in 1968 de Ronde van Vlaanderen won zat hij ’s avonds voor zijn televisietoestel gewoon naar het feuilleton Peyton Place te kijken. Alsof er die dag helemaal niets was gebeurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier