Boonen en Gilbert kopmannen in WK-selectie

© Belga

Bondscoach Carlo Bomans selecteerde negen namen voor Valkenburg.

Tom Boonen en Philippe Gilbert zijn de kopmannen. Daarnaast selecteerde Bomans ook Greg Van Avermaet, Björn Leukemans, Gianni Meersman, Jürgen Roelandts, Stijn Vandenbergh, Kevin De Weert en Johan Vansummeren. Jan Bakelants, Dries Devenyns, Ben Hermans, Nick Nuyens en Jelle Vanendert werden aangeduid als reserves.

Bij het selecteren liet Bomans zijn twee kopmannen zelf de keuze maken voor een helper. Boonen koos voor Stijn Vandenbergh, Gilbert voor Kevin De Weert, die nochtans niet voor zijn BMC-ploeg rijdt.

Op de andere namen valt weinig aan te merken: Gianni Meersman werkte na zijn derde plaats in San Sebastian een sterke Vuelta af, Jürgen Roelandts was zowel in Plouay als in Montréal goed, Greg Van Avermaet blonk uit in Canada en Björn Leukemans liet na winst in de Druivenkoers en in Geraardsbergen in Montréal zien dat hij ook het grote werk opnieuw aankan.

De selectie van Johan Vansummeren is de enige kleine verrassing. Hij krijgt de voorkeur op Dries Devenyns, Jan Bakelants en Jelle Vanendert. “Omdat hij een knecht is in de zuivere zin van het woord”, aldus Bomans. “Hij heeft een aantal jaren gekoerst met de gedachte dat hij zelf kopman of schaduwkopman kon zijn, maar daar is hij van teruggekomen. Hij is misschien de enige echte knecht in het Belgische profpeloton.”

De wegrit van het WK in Valkenburg staat op zondag 23 september op het programma. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier