Bradley Wiggins verpulvert werelduurrecord

Bradley Wiggins © Reuters

De Brit Sir Bradley Wiggins heeft zoals verwacht het werelduurrecord verpulverd.

Bradley Wiggins, voormalig Tourwinnaar en regerend wereldkampioen tijdrijden, reed in zijn 60 minuten durende race tegen klok op de olympische wielerbaan van het Lee Valley VeloPark in Londen maar liefst 54 kilometer en 526 meter, ruim anderhalve kilometer meer dan het vorige record.

Dat stond met 52,937 km op naam van de Brit Alex Dowsett, een prestatie die de renner van Team Movistar op 2 mei in Manchester had neergezet.

Bevallen

Achteraf sprak Wiggins over het meest emotionele moment uit zijn carrière. ‘Ik ben heel opgelucht en vooral blij dat ik het gedaan heb’, aldus ‘Wiggo’. ‘Dit komt het dichtst bij het krijgen van een kindje’, verwees hij al lachend naar de pijn. ‘Het was echt bijzonder zwaar, de laatste tien minuten was de pijn zelfs ondraaglijk. Je blijft die minuten aftellen en denkt dat het nooit gaat eindigen’.

Onder meer omwille van de hitte en de luchtdruk in Londen haalde Wiggins niet zijn vooraf gehoopte 55,250 km. ‘Misschien was het nu wel net het slechtste weekend om mijn recordpoging te wagen, want in andere omstandigheden had ik misschien wel 700 meter meer kunnen fietsen. Ik ben in ieder geval blij dat ik het gedaan heb. Ik vergelijk mezelf met de grootsten en ben gewoon blij om daar tussen te staan. Dat vraagt veel moed. Dit is een sterke prestatie en zij die het record willen aanvallen, zullen nu wel twee keer nadenken’, stelde hij.

Na zijn werelduurrecordpoging werkt de in Gent geboren Brit toe naar Rio 2016. ‘En daarna is het gedaan, wat er ook gebeurt’, had hij onlangs nog eens laten optekenen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier