Bradley Wiggins wellicht in Gentse Zesdaagse

Bradley Wiggins © Reuters
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Na Mark Cavendish in de laatste editie is de kans reëel dat de Gentse zesdaagse dit jaar met een nog grotere naam zal kunnen uitpakken: Bradley Wiggins.

IIn het wielermagazine Bahamontes liet de kersverse werelduurrecordhouder onlangs al een ballonnetje op over een mogelijke deelname aan de Gentse Six. En bezong Wiggo zijn liefde voor het Gentse Kuipke en de Arteveldestad, waar hij in 1980 geboren werd.

Organisator en matchmaker Patrick Sercu bevestigt die interesse aan Sport/Voetbalmagazine. “In de week tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix heb ik met Wiggins gesproken in Kortrijk, waar de renners van Team Sky toen op hotel verbleven. We hadden het over zijn toekomstplannen: over het uurrecord dat hij nog moest aanvallen, over de Olympische Spelen van 2016 (waar de Brit goud wil veroveren in de ploegenachtervolging, nvdr) en over de komende winter. Ik vroeg Bradley of hij opnieuw zesdaagsen, met name in Gent, zou willen rijden. Zijn antwoord: ‘Héél graag!’ Hij bouwt zijn wegprogramma nu immers helemaal af. Bovendien wordt het voor Brad de laatste kans om in zijn geboortestad te koersen, want na Rio stopt hij ermee.”

Concrete onderhandelingen hebben Sercu en Wiggins nog niet gevoerd. “Daarvoor is het te vroeg. Ik zal Bradley na de Tour opnieuw contacteren, zoals alle andere renners. Dan pas kunnen we spreken over een ploegmaat en zijn startprijs. Let wel: het is niet omdat hij aangegeven heeft dat hij wil komen, dat we ook tot een financieel akkoord zullen komen. Natuurlijk willen we Wiggins dolgraag in Gent, alleen moet het budgettair haalbaar blijven. Maar gezien zijn enthousiasme zal hij allicht geen onzinnige eisen stellen. Bovendien moet Bradley geen rekening meer houden met het programma of ploegstages van Team Sky, want hij heeft nu zijn eigen ploeg (het continentale Team WIGGINS, waarmee de Britse Sir zich zal klaarstomen voor de Spelen, nvdr).”

Vandaag raakte wel bekend dat de ex-Tourwinnaar met zijn team zal deelnemen aan de Revolution Series, een reeks pistemeetings in Groot-Brittannië. De tweede en derde manche vinden plaats in Londen en Manchester, op respectievelijk 14 en 28 november. De Gentse zesdaagse, van 17 tot 22 november, zou (eventueel) passen in dat schema.

Voor Wiggins zou het geen debuut in ’t Kuipke worden. In 2003, toen hij vooral nog achtervolgingsspecialist was, won de viervoudig olympisch kampioen er zelfs met Matthew Gilmore. Vier jaar later nam hij opnieuw deel, met de toen 22-jarige Mark Cavendish, als voorbereiding op de Spelen van Peking. Het Britse duo eindigde toen pas als tiende, op 39 ronden.

Is voor de komende Gentse Six opnieuw een combinatie met The Manx Missile mogelijk? Sercu: “Zoals gezegd: nog veel te vroeg. Cavendish is einde contract bij Etixx – Quick-Step, voor welk team zal hij volgend jaar rijden? Zal hij überhaupt weer mogen deelnemen van zijn ploegleiding? Zullen we, als we Wiggins vastleggen en Mark vier Touretappes wint, hem kunnen betalen? Indien wel, koppelen we hen dan niet beter elk aan een Belg: Iljo Keisse, Jasper De Buyst…? Vragen die ik pas na de Tour zal kunnen beantwoorden.”

Wordt vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier