Bradley Wiggins wil toch voor tweede Tourzege gaan

© AFP
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Team Sky wilde Chris Froome als kopman uitspelen in de Tour van 2013 en Wiggins op de Giro laten mikken.

Bradley Wiggins wil dan toch zijn Tourzege verdedigen. De Brit gaat daarmee in tegen de plannen van zijn ploeg Team Sky om Chris Froome als kopman uit te spelen in de Tour de France van 2013 en Wiggins op de Giro d’Italia te laten mikken.

“Ik ga waarschijnlijk proberen om de Tour de France voor de tweede keer te winnen,” kondigde Bradley Wiggins aan op de BBC Radio 5.

Sterke Froome
Wiggins (32) won in juli als eerste Brit ooit de Tour, zij het met veel hulp van zijn ploeg- en landgenoot Chris Froome (27), die in de bergetappes sterker bleek dan zijn kopman.

Sky-ploegmanager Dave Brailsford zocht een oplossing en wou Wiggins in 2013 op de Giro laten mikken, opdat Froome dan voluit zijn kans zou kunnen gaan in de Tour.

Toen de Tour 2013 in oktober werd voorgesteld, bevestigde Wiggins dat hij “meer dan waarschijnlijk” in dienst van Froome zou rijden. Nu lijkt hij dus op die beslissing terug te komen.

“Mijn doel is om de Tour volgend jaar te winnen. Misschien moeten we maar met twee kopmannen naar Frankrijk trekken. Ik weet niet hoe dat in zijn werk moet gaan. Dat is eerder een probleem voor Dave (Brailsford, red)”, verklaarde Wiggins.

Wiggins wil zich wel neerleggen bij de strategie die Team Sky kiest. “Anders kan je beter niet aan de start verschijnen, want er is toch altijd een andere renner in de ploeg die dat wel wil doen. Je moet gewoon doen wat er van je gevraagd wordt,” aldus ‘Wiggo’.

Tijdritten

De parcours van de Tour de France 2013 lijkt meer in het voordeel van Froome dan van Wiggins te zijn. Het aantal tijdritkilometers, een discipline waar Wiggins in uitblinkt, is gereduceerd van 100 naar 65 kilometer, met enkele zware beklimmingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier