Campenaerts en Teuns: even knap als zeldzaam

Dylan Teuns aan het feest in Polen. © BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Europese titel tijdrijden voor Victor Campenaerts en de eindzege van Dylan Teuns in de Ronde van Polen vorige week waren even knappe als zeldzame (Belgische) triomfen. Een analyse.

Tijdrijders van wereldniveau en specialisten van rittenkoersen zijn in dit land zeldzaam. In het racen tegen de klok is geen landgenoot op een WK ooit in de top vijf geëindigd, met zesde plaatsen voor Emonds, Hoste (2x) en Devolder als beste resultaat. Als een Belg de laatste twee decennia al eens zegevierde in races die nu een WorldTourstatus hebben, dan was dat veelal in prologen: Vandenbroucke (1998) en Mattan (2001 en 2003) in Parijs-Nice, Verbrugghe in de Giro 2001, Ronde van Romandië 2002 en EnecoTour 2005.

In het langere werk wonnen slechts twee Belgen ooit een tijdrit in de Pro/WorldTour: Rosseler (EnecoTour 2007, 29,6 km) en Vandewalle (Ronde van Polen 2014, 25 km). Het EK mag dan wel geen WorldTour zijn – zonder ook Dumoulin en Martin aan de start – Victor Campenaerts (25) versloeg wel toppers als Bodnar, Van Emden en Mullen. Bovendien over 46 km, geen Belg die de jongste 20 jaar een langere tijdrit won op internationaal niveau.

Rittenkoersen

Even zeldzaam zijn eindzeges van landgenoten in WorldTourrondes, zoals die van Dylan Teuns (25) in Polen. Vansummeren en Wellens deden hem dat voor in 2007 en 2016, en Wellens won in 2014 en 2015 ook de EnecoTour. Van Avermaet was in 2016 de beste in Tirreno-Adriatico (mede dankzij een afgelaste bergrit), Gilbert in 2014 in de Ronde van Peking en Vandenbroucke in 1998 in Parijs-Nice. That’s it.

Het straffe aan Teuns’ triomf is dat hij die behaalde tegen wereldtoppers als Poels, Yates, Majka en Nibali, wat bij Vansummeren in 2007 en Wellens 2016 niet het geval was. Bovendien op een vrij zwaar parcours – geen superhoge cols, maar toch zwaarder dan de Ardennen. De BMC-renner klopte zelfs Sagan op een hellende aankomst, alleen Van Avermaet is daar als Belg ooit in geslaagd. Die combinatie van tegenstand/parcours maakt de zege van Teuns de beste prestatie in een rittenkoers (van één week) sinds VDB in Parijs-Nice van 1998. Of hoe België stilaan (iets) meer wordt dan een land van kasseirenners.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier