Cavendish draagt gewonnen girorit op aan Wouter Weylandt

© AFP

Twee jaar geleden liet Wouter Weylandt het leven in de Giro. Cavendish die de zesde girorit won, is de Belg nog niet vergeten en droeg zijn overwinning aan Wouter op.

Mark Cavendish heeft de zesde etappe in de 96e Ronde van Italië gewonnen. Na 154 kilometer van Mola di Bari naar Margherita di Savoia was de Britse spurtbom van Omega Pharma-Quick.Step, uitstekend gepiloteerd door Gert Steegmans, de snelste in een massasprint. De Italiaan Elia Viviani werd tweede, de Australiër Matthew Goss derde. De Italiaan Luca Paolini (Katusha) behoudt de roze leiderstrui.

De 27-jarige Cavendish zit dit seizoen al aan negen zeges. In deze Giro won hij ook de openingsetappe. Voordien won hij een etappe in de Ronde van San Luis (2.1), vier ritten en het eindklassement in de Ronde van Qatar (2.BC) en een rit in de Driedaagse van De Panne-Koksijde (2.BC).

‘Zege is voor Wouter’

Cavendish droeg de zege op aan Wouter Weylandt, die precies twee jaar geleden om het leven kwam tijdens de Giro. Op het podium toonde de Brit het nummer 108, het rugnummer dat Weylandt destijds droeg en dat sinds zijn dood niet meer uitgereikt wordt in de Giro. Het was een ingetogen moment dat volgde op minuten van intense vreugde.

‘Puzzelstukjes vielen in elkaar’

“Dit was perfect werk”, glunderde Mark Cavendish terwijl hij een dikke knuffel aan Gert Steegmans gaf. “Dit was de beste lead out van het seizoen. Echt prachtig. Ik ben zo blij dat alle puzzelstukjes een keer in elkaar gevallen zijn zoals het moest. De manier waarop we gewonnen hebben deed me denken aan een motor. Als je die in gang trapt, moet elke deeltje van de machine aan het werk. Ik was het deeltje dat het meeste lawaai maakte en daar kon niemand tegenop.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier