Cavendish evenaart Boonen

© IMAGEGLOBE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Met de laatste rit in de Ronde van Groot-Brittannië behaalde Mark Cavendish al zijn 109e zege op de weg. Een evenaring van het aantal koersen dat Tom Boonen won.

Op de dag dat zijn Omega Pharma – Quick-Stepteammaats voor de tweede keer wereldkampioen in het ploegentijdrijden werden, won Mark Cavendish gisteren de achtste en laatste rit van de Ronde van Groot-Brittannië. Hij behaalde zijn 109e individuele UCI-profoverwinning op de weg (exclusief kermiskoersen en criteriums) en evenaart daarmee het zegeaantal van ploegmaat Tom Boonen.

Een groot verschil: de Kempenaar won zijn 109e UCI-wedstrijd op 21 juli in de Tour de Wallonie, maar was toen al 32 jaar 9 maanden en 6 dagen oud, terwijl Cav gisteren nog maar 28 jaar 4 maanden en 1 dag op zijn levenskalender had staan.

Beiden behoren tot het selecte kransje renners met meer dan 100 profoverwinningen. Grootste zegekaper in het huidige peloton, met 153 bloementuilen, is ook een spurter van Omega Pharma-Quick-Step: Alessandro Petacchi. Hij maakte afgelopen zomer de overstap naar de ploeg van Patrick Lefevere, nadat hij eerder dit jaar zijn afscheid had aangekondigd. Het is wel al van 27 mei 2012 geleden (vijfde rit Bayern Rundfahrt) dat de nu 39-jarige Italiaan zijn laatste koers won.

De enige andere huidige profrenner die de kaap van 100 UCI-overwinningen gerond heeft is André Greipel. Hij behaalde onlangs zijn jubileumzege in de Brussels Cycling Classic.

Sagan op recordkoers

Andere actieve WorldTourrenners met meer dan 50 triomfen bij de profs: Fabian Cancellara (80), Thor Hushovd (73), Alejandro Valverde (71), Jens Voigt (62), Peter Sagan (58), Philippe Gilbert (54) en Daniele Bennati (50).

Toen Peter Sagan in de voorbije Tour zijn 50e UCI-overwinning bij de elite behaalde, was hij met een leeftijd van amper 23 jaar 5 maanden en 10 dagen de jongste van de nog actieve renners die daarin slaagde. Cavendish was 10 maanden en 7 dagen ouder (24 jaar, 3 maanden, 17 dagen) toen hij in september 2009 zijn 50e zege boekte.

Zijn 100e bloementuil plukte de Brit wel al op een leeftijd van 27 jaar, 11 maanden, 25 dagen, ruim drie jaar jonger dan Petacchi, Boonen en Greipel toen zij, op hun 31e, voor de 100e keer hun handen in de lucht staken.

Tot slot nog een vergelijking: Petacchi, Boonen en Cavendish tellen op dit moment samen 371 zeges. Nog 74 keer winnen en ze evenaren met hun drieën het aantal profzeges van Eddy Merckx: 445, al worden daar wel criteriums bijgeteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier