Cavendish evenaart Sagan, Gilbert en Boonen

© AFP

Met zijn ritzege in de Ronde van Qatar heeft Mark Cavendish zich in een select clubje gefietst.

Met zijn ritzege in de Ronde van Qatar heeft Mark Cavendish zich in een select clubje gefietst van renners die sinds 2000 vier opeenvolgende etappes (of eendagskoersen) na elkaar hebben gewonnen. De laatste renner die zo’n stunt realiseerde was Peter Sagan, vorig jaar in de Ronde van Californië (rit 1 tot 4).

Philippe Gilbert deed het de Brit zelfs al tweemaal voor: in 2011 toen hij de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik won en in 2009 met opeenvolgende overwinningen in de Coppa Sabatini, Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije.

Andere renners met zo’n klavertje vier op hun palmares: Edvald Boasson Hagen (2009, Ronde van Groot-Brittannië, rit 3 tot 6), Tom Boonen (2006, GP Doha, rit 1 tot 3 Ronde van Qatar) en Erik Zabel (2001, Ronde van Beieren, rit 3 tot 6).

Eén renner deed in de 21e eeuw al tweemaal beter met liefst vijf opeenvolgende zeges. In 2006 stak Alessandro Petacchi alle etappes in de Oddset Rundfahrt op zak, het jaar ervoor won hij rit 4 en 5 van de Ruta del Sol, de Trofeo Luis Puig en de eerste twee etappes van de Ronde van Valencia. In de 20e eeuw behaalde ook Freddy Maertens twee keer vijf overwinningen op rij (1975 Dauphiné, en 1977 Vuelta).

Cavendish kan Petacchi en Maertens volgende donderdag evenaren als hij de eerste rit van de Ronde van Algarve (waar hij normaal gezien start) in Albufeira wint. De laatste twee jaar zegevierden Gianni Meersman en Philippe Gilbert in die aankomstplaats. Niet simpel dus, want het parcours is er meestal vrij heuvelachtig.

Jonas Creteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier