Contador vs. Froome: de ploeg achter de kopman

© BelgaImage
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

De herboren Alberto Contador werpt zich op als dé uitdager van Chris Froome voor de Tour die zaterdag start in Leeds. IJdele of realistische hoop? Een vergelijkende studie.

Froomey vs. El Pistolero. Het wordt het eerste échte duel tussen de twee, want in de Tour 2012 zat Alberto Contador een dopingschorsing uit en vorig jaar leek zijn machinegeweer eerder waterpistooltje – hij eindigde als vierde in Parijs op zes minuten van Chris Froome. De voorbije maanden liet de Spanjaard de kogels echter weer rond de oren van zijn tegenstanders vliegen. Maar heeft hij munitie genoeg om Froomes pantser te doorboren? Sport/Voetbalmagazine maakte een vergelijkende studie op zes vlakken. Vandaag deel 6: de ploeg.

CONTADOR

Tot vorige week beschikte Alberto Contador bij Tinkoff-Saxo met Roman Kreuziger over een sterke luitenant die in de Tour van 2013 in bepaalde ritten zelfs beter was dan hij en één plaats na hem, als vijfde, in Parijs eindigde. Maar de Tsjech moet thuisblijven wegens afwijkende en dus verdachte bloedwaarden tijdens zijn Astanaperiode (2011 en 2012).

Een grote klap voor Contador, die met Kreuziger zijn rechterhand en ook een tactische troefkaart verliest. De jonge, talentvolle Rafal Majka – zesde in de voorbije Giro – neemt de plaats in van de Tjsech maar de Pool gaf openlijk aan dat hij vermoeid is/was en niet meer gerekend had op een Tourselectie. Geen ideale vervanger dus.

Gelukkig voor Contador kan hij wel rekenen op Michael Rogers en Nicolas Roche, de ene goed voor twee ritzeges in de Giro (na een maandenlange inactitiveit wegens een clenbuterolplas), de andere voor de eindzege in de Route du Sud. Zij zullen het ontbreken van Kreuziger moeten opvangen, want trouwe, ervaren helpers als Jesus Hernández en Sergio Paulinho zijn niet in staat om bergop erg lang mee te gaan met Contador.

In de vlakke ritten zit El Pistolero wel safe met ervaren krijgers als Michael Mørkøv (29), Daniele Bennati (33), en Matteo Tosatto (40). Die laatste twee waren voor Contador vorig jaar een grote steun in de spectaculaire waaierrit naar Saint-Amand-Montrond en zullen niet aarzelen om met hun kopman, aangestuurd door de altijd offensief denkende ploegleider Bjarne Riis, opnieuw een coup te plegen als de situatie zich voordoet.

FROOME

Of de niet-selectie van Bradley Wiggins een goede beslissing was, zal pas over ruim drie weken blijken, maar Chris Froome weet zich in deze Tour wel verzekerd van loyale ploegmaats met wie hij al het hele jaar, in races en ook op stages, op pad is en die volledig in zijn dienst zullen rijden.

De hamvraag is of boezemvriend Richie Porte (29) weer zijn vorm van vorig jaar kan halen toen hij onder meer Parijs-Nice won en in de Tour de laatste steun en toeverlaat van Froome was. Dit seizoen is de Tasmaniër echter op de sukkel en gaf hij nog geen enkele keer blijk van een topconditie, al vertelde Porte van de week dat hij opnieuw de oude is. Afwachten dus.

Faalt Porte, dan moet de nieuw aangeworven Mikel Nieve (30) zijn rol overnemen. De Spanjaard toonde in de Dauphiné met onder meer winst in de laatste bergrit dat hij daarvoor de klimcapaciteiten heeft. Andere helpers in de bergen: Vasil Kiryienka (32), Xabier Zandio (37) en David Lopéz (33), drie anciens die in het begin van de cols het tempo van het Skytreintje robotgewijs constant en vooral hoog moeten houden.

Daarbij geholpen door Geraint Thomas (28), de Welshe allrounder die Froome ook moet bijstaan in de gevaarlijke vlakke ritten, met name de kassei-etappe naar Arenberg. Ook Danny Pate (35) en Bernhard Eisel (35), nog twee dertigers, behoren tot de robuuste ground crew van Froome.

Op papier een heel ervaren, veelzijdige ploeg waarin, dixit Froome, ’the dynamic’ niet beïnvloed zal raken door de aanwezigheid van de controversiële Bradley Wiggins. Rijden Porte, Nieve en Thomas op hun normale niveau, dan moet Froome zich weinig zorgen maken. Zo niet, dan zal ‘ervaren’ snel ingewisseld worden voor ’te oud’ en zal de Keniaanse Brit – zoals hij in de vorige Tour te veel moest doen – penibele situaties zelf moeten rechtzetten. Áls hij tenminste even goed is als toen. En daar bestaan na de recente Dauphiné (al dan niet terecht) twijfels over. Bovendien was Contador vorig jaar niet de (veel betere) Contador van dit jaar, die nu elk foutje of dipje van Froome en zijn ploeg(leiders) optimaal zal uitbuiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content