Contador wil in Tour Anquetil evenaren

Alberto Contador wint de Giro © Belga Image

De eindzege van Alberto Contador in de Ronde van Italië is voor de 32-jarige Spanjaard al zijn zevende in een grote ronde. ‘El Pistolero’ richt zijn vizier nu op de Ronde van Frankrijk.

Alberto Contador doet dit jaar de dubbel Giro-Tour. Als hij erin slaagt om na de Ronde van Italië ook die van Frankrijk te winnen, dan zal hij in tien maanden tijd de drie grote rondes hebben gewonnen – hij was in september vorig jaar ook de snelste in de Vuelta – en zal hij de Fransman Jacques Anquetil evenaren wat het aantal overwinningen in een grote ronde betreft.

Zeven

Alberto Contador wint de Giro
Alberto Contador wint de Giro© Belga Image

In totaal schreef Contador nu al zeven grote rondes achter zijn naam: die van Frankrijk in 2007 en 2009, die van Italië in 2008 en 2015 en die van Spanje in 2008, 2012 en 2014. De Spanjaard stond ook na de Tour van 2010 en de Giro van 2011 op het hoogste podium, maar die overwinningen werden later geschrapt als gevolg van de clenbuterolaffaire.

Anquetil boekte acht eindzeges (5x Tour, 2x Giro en 1x Vuelta) en komt dus in het vizier van Contador. Alleen Eddy Merckx (11 eindzeges – 5x Tour, 5x Giro, 1x Vuelta) en Bernard Hinault (10 eindzeges – 5x Tour, 3x Italië, 2x Spanje) deden nog beter.

Mentaal

‘Ik zit nu al met mijn hoofd bij de Tour’, zei Contador na afloop van de laatste etappe in de Giro. Hij beseft dat deze combinatie niet eenvoudig is. ‘Niet alleen omwille van het deelnemersveld in de Tour, de dubbel weegt vooral mentaal zwaar door.’

‘Ik zit al eventjes met de Tour in mijn hoofd, na mijn val op mijn schouder heb ik vrij voorzichtig gekoerst. Nu ga ik uitrusten en recupereren, daarna zal ik weer opbouwen naar mijn optimale vorm. Was dit mijn laatste Giro? Normaal wel, maar zeg nooit nooit.’

Hoogstages

‘El Pistolero’ zal tot aan de start van de Tour, op 4 juli in het Nederlandse Utrecht, van het voorplan verdwijnen. Enkel in de Route du Sud (18-21 juni) zal de Spanjaard nog te zien zijn. Voorts richt Contador zich op hoogtestages. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier