Daniel Martin wint verrassend Luik-Bastenaken-Luik

© Belga

De Ier Daniel Martin heeft de 99e editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. In de slotkilometers kon de 26-jarige renner van Garmin-Sharp in een kopgroep van zes rekenen op een sterke ploegmaat Ryder Hesjedal.

Toen Joaquin Rodriguez versnelde, liet Martin onder meer Alejandro Valverde ter plaatse en reed hij alleen tot bij Rodriguez om deze even later uit het wiel te knallen. Philippe Gilbert bleek op de Côte de Saint-Nicolas net niet sterk genoeg om mee te gaan met deze toppers. De wereldkampioen werd zevende en zo sluit België het klassieke voorjaar af zonder zege.

Bart De Clercq, Frederik Veuchelen en Sander Armée zorgden voor de Belgische inbreng in een lange vlucht met zes die tot op de Côte de la Redoute standhield. Op de nieuwe Côte de Colonster ging Hesjedal al mee met onder meer Alberto Contador en Rigoberto Uran. In de afdaling ging de Canadees alleen door om met twintig seconden voorsprong aan de Côte de Saint-Nicolas te beginnen.

Dat was net voldoende om op de top mee te zijn met de beteren uit het peloton. Dat waren Carlos Betancur, Rodriguez, Michele Scarponi, Martin en in laatste instantie ook Valverde, die een plafonnerende Gilbert ter plaatse liet.

De zes hadden nooit meer dan tien seconden voorsprong op het groepje Gilbert, maar Hesjedal zorgde er in dienst van Martin voor dat dit verschil behouden bleef. Rodriguez deed op de klim naar Ans een gooi naar winst, maar Martin timede goed, reed tot bij de Spanjaard en versnelde net voor de laatste bocht zelf. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier