Dauphiné: Geraint Thomas verrast sprinters in vijfde etappe

© Belga Image

Geraint Thomas heeft donderdag de vijfde etappe in het 73e Critérium du Dauphiné gewonnen. Een dag nadat hij met een tiende plaats teleurstelde in de tijdrit, verraste de 35-jarige Welshman de sprinters in de slotkilometer van een 174,2 kilometer lange rit van Saint-Chamond naar Saint-Vallier.

De Italiaan Sonny Colbrelli strandde op een half wiel en werd zo al voor de derde keer tweede in deze Dauphiné. De groenetruidrager won wel de derde rit. De Spanjaard Alex Aranburu sprintte naar de derde stek. Brent Van Moer was met een negentiende plaats beste Belg.

Lukas Pöstlberger (BORA – hansgrohe) behield de gele leiderstrui. De 29-jarige Oostenrijker heeft één seconde voor op de Kazach Alexey Lutsenko. De Deen Kasper Asgreen is op zes seconden derde. Ilan Van Walder, leider in het jongerenklassement, zakte door de bonificatieseconden van Thomas van de zesde naar de zevende stek. De 21-jarige Belg volgt op veertien seconden van Pöstlberger.

Voor Thomas is het de tweede zege van het seizoen. Vorige maand won de Tourwinnaar van 2018 de Ronde van Romandië (WT). Vanaf nu wordt er alleen nog maar geklommen in de Dauphiné.

Vrijdag staat de minst zware van drie bergetappes op het menu. Tussen Loriol-sur-Drôme en Le Sappey-en-Chartreuse (167,5 kilometer) krijgen de renners twee cols van tweede en één van derde categorie te verteren, voor ze aankomen op een van derde (3,3 km aan 6,2 %).