De burgemeester was te laat voor de aankomst

© ImageGlobe

Hoofdredacteur Jacques Sys vertelt elke dag een opmerkelijke anekdote uit de geschiedenis van de Tour de France.

In tegenstelling met bijvoorbeeld Bordeaux of Montpellier was Marseille nog niet zo vaak de aankomststad van een Tourrit. Maar in 1971 eindige een van de meest memorabele etappes in de broeierige havenstad. Nadat Eddy Merckx de dag voordien acht minuten had verloren en de Spanjaard Luis Ocana de gele trui pakte, viel hij in de volgende etappe, van Orcières-Marlette naar Marseille, al kort na het vertrek met zijn hele ploeg aan.

Na een waanzinnige raid van 212 kilometer, met een volop jagend peloton, knabbelde hij zo iets meer dan twee minuten van die achterstand weg.

Het opmerkelijke is dat er van deze rit nauwelijks beelden bestaan. Ruim voor het vroegste uurschema arriveerden de renners in Marseille, in de gietende regen hadden de technici de tijd niet gekregen hun materiaal op te stellen.

Zelfs de toenmalige burgemeester van Marseille was te laat om de winnaar van de dag, de Italiaan Luciano Armani, te feliciteren. Dat zorgde in Marseille voor veel verhitte discussies. Het heet dat er sindsdien telkens weer twijfel was om een ritaankomst van de Ronde van Frankrijk te organiseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier