De hoofdredacteur die Freddy Maertens terugbracht

© Belga

Hoofdredacteur Jacques Sys vertelt elke dag een opmerkelijke anekdote uit de geschiedenis van de Tour de France.

Lomme Driessens beschouwde zichzelf als de koning van de sportdirecteurs. Hij werkte met Fausto Coppi, Rik Van Looy, Eddy Merckx en met Freddy Maertens. Die had in de Tour van 1976 een tijdrit met zoveel overmacht gewonnen dat Tourbaas Jacques Goddet kwam kijken of er geen motor in zijn fiets stak. Later tuimelde Maertens door financiële problemen in een poel van ellende.

Tot hij in 1981 in de Tour een spectaculaire comeback vierde. Maar eerst veel obstakels diende op te ruimen. Maertens was een geregelde bezoeker van het Brusselse restaurant Oud Berchem dat werd opengehouden door Karel Vander Mijsbrugge, de hoofdredacteur van Sport 80.

Maertens reed voor de ploeg van Boule d’Or, maar omdat de naam van een tabaksfabrikant tijdens de Tour niet op een wielertrui mocht prijken, klopte Driessens aan bij Vander Mijnsbrugge met de vraag of Sport 80 niet als sponsor wilde fungeren.

Die ging akkoord op één voorwaarde: dat Freddy Maertens aan de start kwam. Daar kon Driessens niet mee lachen want Maertens had nog geen platte prijs gereden en bovendien werden hem ook thuis de oren van het lijf gezaagd omdat zijn vrouw Maria ook constant pleitte voor en Tourselectie van Freddy.

Maar Driessens had geen keuze. Freddy Maertens won in die Tour vijf ritten en de groene trui. En op het podium in Parijs sprak Driessens met gladgestreken gezicht: “Ik heb altijd gezegd dat ik Maertens zou terugbrengen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier