De vijf schaduwfavorieten voor de Omloop Het Nieuwsblad

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Wie zijn de schaduwfavorieten voor de Omloop Het Nieuwsblad?

Thor Hushovd

Van 14 september 2011 was het geleden dat Thor Hushovd nog een koers had gewonnen, maar vorig weekend was het weer zover in de Tour du Haut-Var. Een lastige koers en dus veelzeggend over de conditie van de Noor, die zich een ander mens voelt nadat hij vorig seizoen maandenlang sukkelde met myositis, een ontsteking van de spieren. Hushovd won de Omloop al in 2009 en lijkt door zijn metamorfose, zeker in de sprint, een kanshebber, in een gedeeld kopmanschap met Van Avermaet. Al blijft de vraag of hij nu al een topkoers van 200 kilometer aankan. Wordt wel gesteund door de ambitieuze Taylor Phinney. Ook niet te onderschatten, want het Amerikaanse supertalent had voor het eerst sinds hij prof werd een uitstekende winter. Ook al bijzonder goed op dreef in Qatar en Oman.

Zdenek Stybar

Bij Omega Pharma – Quick-Step spreken ze, gezien de mindere conditie van Tom Boonen, luidop van de in vorm verkende Niki Terpstra, vorig jaar al winnaar in Dwars door Vlaanderen. Maar ook Zdenek Stybar trapte in Oman volgens waarnemers in de boter, getuige daarvan twee topvijfplaatsen in lastige ritten.
Is hypergemotiveerd om vroeg op het seizoen te tonen dat hij zijn plaats verdient in de grote klassiekers. Kan misschien profiteren van de rivaliteit tussen de andere favorieten en vindt, net als Lars Boom, als ex-veldrijder een bondgenoot in de vriestemperaturen.

John Degenkolb

De kopman van Argos-Shimano, die in de Omloop in 2011, op zijn 22e, al als 12e eindigde en vorig jaar als 11e. De Duitser droomt van de kasseiklassiekers, hoewel hij vorig jaar doorbrak als sprinter met vijf etappezeges in de Vuelta.
Kon in Qatar en Oman geen podiumplaats bemachtigen, naar eigen zeggen omdat er te weinig wind was. “Ik ben goed als iedereen niet met negentig procent van zijn krachten, maar met zestig procent naar de streep gaat.” En dat zal in Gent zeker het geval zijn als het op een sprint met een beperkte groep uitdraait – gezien de tegenwind een plausibel scenario.

Geraint Thomas

Nadat hij in 2011 al flitsen van zijn klasse toonde met onder meer een tweede plaats na Nick Nuyens in Dwars door Vlaanderen, focuste de Brit vorig jaar voluit op de Spelen, waar hij goud behaalde met de achtervolgingsploeg.
Maakt dit seizoen weer volop werk van het klassieke voorjaar, en toonde in de Tour Down Under met een ritzege al zijn blakende conditie. Speerpunt van de sterke Skyploeg, dat voorts ook kan rekenen op kloeke ijsberen als Edvald Boasson Hagen en Ian Stannard.
Opmerkelijk: zij laten Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico links liggen om zich op Tenerife te gaan voorbereiden op Milaan-Sanremo en de volgende klassiekers. Een plan van Skytrainer Tim Kerrison, die vindt dat renners minder moeten koersen en veel gerichter moeten trainen.

Juan Antonio Flecha

Is de laatste jaren een zekerheid in de Omloop Het Nieuwsblad: derde in 2009, winnaar in 2010, tweede in 2011 en derde in 2012. Bij zijn nieuwe ploeg Vacansoleil-DCM krijgt de Spanjaard weer de ruimte om zijn vleugels uit te slaan. Bij Team Sky kreeg hij naar eigen zeggen te weinig kansen.
Reed tot nu toe (in Qatar) wel vrij anoniem rond, in tegenstelling tot medekopman Björn Leukemans, die in de Franse rittenkoersen al blijk gaf van een vroeg en hoog vormpeil. Kan een te duchten duo worden.

Jonas Creteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier