De vijf topfavorieten voor de Omloop Het Nieuwsblad

© Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Gezien de verstoorde voorbereiding van Tom Boonen werpen vijf andere renners zich op als grote kanshebbers voor de Omloop Het Nieuwsblad. Hoe liggen hun kansen? Een overzicht.

Lars Boom

Reed vorig jaar aan de voet van de Taaienberg zichzelf overhoop in een duel met Tom Boonen. Als Boom deze keer iets minder onstuimig koerst, is hij dé topfavoriet voor de Omloop. Beweert zelf in deze fase van het seizoen nog nooit zo goed te zijn geweest. Bewees dat al met imponerende zeges in de Ronde van de Middellandse Zee (tijdrit) en de lastige Tour du Haut Var (na een lange vlucht). Droomt van Parijs-Roubaix, maar de kans is groot dat hij al heel hoog eindigt in de Omloop. Gemotiveerd door een ploeg op zoek naar een sponsor, zelf een jaartje ouder en sterker (27) en als (parttime) ex-veldrijder uitstekend bestand tegen de bijtende vrieskou – een niet te onderschatten factor. Boom is klaar om ook in het voorjaar (eindelijk) te scoren.

Jürgen Roelandts

Ook voor de 27-jarige Roelandts is de tijd om te oogsten aangebroken. Op een gekneusde vinger na eindelijk eens volledig fit aan de start van het Vlaamse voorseizoen, en voor het eerst ook dé kopman van de Lotto-Belisolploeg. Druk die de kalme Vlaams-Brabander moet aankunnen. Net als Boom al uitstekend op dreef, getuige daarvan zijn sleutelrol in de sprinttrein van André Greipel in de Tour Down Under en vooral zijn overtuigende ritwinst in de Ronde van de Middellandse Zee. Gedijt al van bij de jeugd in koud weer en is van de favorieten intrinsiek de snelste sprinter. Een kwaliteit die in Gent van pas kan komen, aangezien de felle tegenwind uit het noordoosten aanvalslustige solisten zal afremmen.

Filippo Pozzato

Was tien jaar geleden, als 21-jarige, met een zesde plaats na onder meer winnaar Johan Museeuw en de jonge Tom Boonen (vijfde), de revelatie van de Omloop. Twee weken eerder had het Italiaanse broekje al de Trofeo Laigueglia gewonnen, de Italiaanse openingskoers die hij ook dit jaar voor de derde keer op zijn naam schreef – de voortekenen zijn dus goed.
Is in tegenstelling tot veel buitenlanders heel gemotiveerd voor de Omloop die hij in 2007 ook al won. Het onweer op zijn verdween plotsklaps toen bleek dat zijn nieuwe ploeg Lampre-Merida toch werd uitgenodigd voor Gent-Gent. “Een verplichte passage voor een renner die van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix houdt.”
Pozzato wil ook zo snel mogelijk de herinneringen aan een verdacht verleden uitwissen: vorig jaar werd hij voor drie maanden geschorst wegens zijn relatie met dopingdokter Michele Ferrari.

Greg Van Avermaet

Werd als eens vijfde (vorig jaar) en vierde (2009) in de Omloop, een koers die hem dus ligt. En door het forfait van Philippe Gilbert krijgt Greg Van Avermaet eindelijk nog eens de rol van kopman bij BMC. Sowieso wilde de Oost-Vlaming zijn focus al meer verleggen naar het Vlaamse werk, aangezien de wereldkampioen vooral mikt op de Waalse klassiekers.
Toonde al zijn uitstekende conditie door in de derde rit van de Ronde van Oman ’the best of the rest’ te zijn, na de oppermachtige Peter Sagan. “Ik was in deze periode nooit beter, er zit iets aan te komen”, aldus Van Avermaet, die bij BMC wel zal moeten rekening houden met een herboren Thor Hushovd. Houdt ook niet van koud weer, dat kan een rol spelen.

Sep Vanmarcke

Als titelverdediger altijd bij de topfavorieten, al leidt dat wel tot bijkomende druk, terwijl hij vorig jaar in alle luwte naar de Omloop kon toeleven. De vraag is ook hoe de rolverdeling bij Blanco zal zijn met medekopman Lars Boom.
Zegt zich even goed te voelen als vorig jaar, wat hij onder meer al toonde in de Ronde van de Algarve, waar een verstrooide Portugese agent hem op vijf kilometer van de streep de verkeerde kant uitstuurde toen hij solo op weg leek naar een ritoverwinning. Eindigde op de laatste dag in de Algarve pas als 137e in de tijdrit, weliswaar genekt door de striemende regen waarin de Waregemnaar geen risico’s wilde nemen met oog op de Omloop.
Weet hoe hij de Belgische openingsklassieker moet winnen, waar de cruciale punten liggen en floreert als flandrien in de vrieskou. Moet in principe wel de snellere Boom, Roelandts en Pozzato afschudden, maar dat dachten we vorig jaar ook toen Vanmarcke voorop was met Tom Boonen.

Jonas Creteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier