Drie conclusies na het Belgische openingsweekend

© AFP
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Veel schiet de wielersport niet op met de zege van een 36-jarige renner opgegroeid in vervlogen en bezoedelde wielertijden.

1) Valse start Het had een nieuwe, frisse start moeten worden na alle dopingperikelen van de voorbije maanden, met liefst winnaars van de nieuwe – zo wordt gezegd – cleane generatie, maar het Belgische openingsweekend draaide uit op een sisser. Zondag was sneeuw de spelbreker, zaterdag gaven de al niet zo talrijke vedetten wegens verschillende redenen niet thuis of schoten ze gewoon te kort.

Daarvan profiteerde Luca Paolini – een 36-jarige, weinig tot de verbeelding sprekende Italiaan, opgegroeid in vervlogen en bezoedelde wielertijden – om de mooiste zege uit zijn loopbaan te behalen. Ironisch genoeg, maar misschien symbolisch voor deze crisistijden, uitgerekend een renner van het niet onbesproken Katjoesjateam, de ploeg die via het sporttribunaal TAS zijn startrecht tot de WordTour moest afdwingen.

Een coureur die net als bijna alle Italianen van zijn generatie al in opspraak raakte toen in 2005 zijn naam viel in Operazione Athena. Bij een inval in een sportschool in Como waar Elisa Basso (het zusje van Ivan Basso) gelinkt werd aan een dealer die epo en groeihormonen net over de Zwitserse grens inkocht. Pas zes jaar later erkende de Italiaanse justitie dat er geen link met Paolini gevonden was.

Concrete bewijzen dat hij ooit, of nu, de regels zou overtreden hebben, waren en zijn er niet, en dus kun je hem ook niet beschuldigen, maar feit is dat de geplaagde wielersport weinig opschiet met de winst van een 36-jarige renner die zich zaterdag tijdens de persconferentie slechts met tegenzin uitsprak over de dopingproblematiek. “Duizend controles per jaar” worden er volgens Paolini elk jaar uitgevoerd. “Maar we weten alleen zeker wat is aangetoond.” Evengoed is dat op hem van toepassing…

2) Gemiste kans

Wat wel zeker is, is dat de twee Belgische topfavorieten, Jürgen Roelandts en Greg Van Avermaet, een unieke kans lieten liggen, zeker in de wetenschap dat andere favorieten als Thor Hushovd, Lars Boom, Sep Vanmarcke, Juan Antionio Flecha en Filippo Pozzato het in de vrieskou lieten afweten.

Maar Roelandts blunderde door te laat te reageren toen Van Avermaet en co wegreden op de Varentberg en hij in zijn eentje de kloof moest dichten. Een bijzonder sterk nummer, waar hij nooit meer van herstelde. Ook Van Avermaet woekerde, zoals gewoonlijk, op de verkeerde plaatsen te veel met zijn krachten, waardoor hij op het beslissende moment moest passen.

Mede door pech en vaak in een knechtenrol gedrumd konden beide talenten nog nooit hun stempel drukken in de voorjaarskoersen, maar het ontbreekt hen voorlopig ook aan koersslimheid en een echt killersinstinct om het daarin af te maken. Vraag is of dat nog zal lukken als Gilbert, Sagan, Cancellara en Boonen in topvorm aan de start zullen staan. Aan hen om het tegendeel te bewijzen.

3) Verrassende Belgen Twee andere Belgen verrasten dan weer positief. Stijn Vandenbergh was ontegensprekelijk de beste man van de kopgroep, gaf ook winnaar Paolini toe. Tactisch slim was het niet om met de snellere Italiaan naar de streep te rijden. Maar bij Omega Pharma – Quick-Step beloonden ze de gewaardeerde helper uit Oudenaarde liever met een tweede plaats (en Paolini’s financiële vergoeding voor het geleverde van zijn medevluchter – zo werkt dat in de koers), dan het risico te nemen om de al vermoeide Sylvain Chavanel uit te spelen, en dus met niets achter te blijven. Niet eens onlogisch.

Patrick Lefevere was bovendien al lang tevreden dat de secondanten van Tom Boonen bewezen klaar te zijn voor de komende weken, dat zijn kopman een al bij al bevredigende test afgelegd had en dat hij nog altijd over de breedste voorjaarsploeg beschikt. En dan kon Mark Cavendish in Kuurne door de sneeuw niet eens de benen strekken.

Het viel wat tussen de plooien, maar hoopgevend was ook de prestatie van Sven Vandousselaere, die met overmacht de sprint voor de derde plaats tegen Van Avermaet en co won en zo zijn prestatie van vorig jaar verbeterde toen hij lang meegestreden had in een vroege vlucht.

Misschien wel de definitieve springplank voor de 24-jarige renner die twee jaar geleden door Lotto afgeschreven werd wegens een weinig professionele mentaliteit. “Gelukkig ben ik bij Lotto ontslagen geweest”, twitterde de Eernegemnaar, een ex-topper bij de jeugd, zaterdagavond. Soms moeten renners eens tegen de muur lopen vooraleer ze beseffen hoeveel talent ze hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content