“Echt iets voor Philippe Gilbert”

© EPA

Allan Peiper, de Australische ploegleider van HTC-Columbia, kent het parcours van het WK wielrennen in het Australische Geelong als geen ander.

Allan Peiper, de Australische ploegleider van HTC-Columbia, kent het parcours van het WK wielrennen in het Australische Geelong als geen ander. Geknipt voor Philippe Gilbert, zegt hij in Knack.

Volgens Peiper zal zondag veel afhangen van het weer. “Het stuk van Melbourne naar Geelong is zeer verraderlijk. De renners moeten over een lange brug, die een beetje vergelijkbaar is met het viaduct van Vilvoorde.”

“Als de wind van opzij komt, kan de groep in verschillende stukken uiteenvallen. En dan ligt de wedstrijd al in een beslissende plooi voor de renners in Geelong arriveren.”

Hellingen

Het parcours lijkt hem niet geschikt voor echte sprinters. Peiper: “Er zijn twee hellingen, waarvan de laatste op vijf kilometer van de streep. Dat is een klim van 1,2 kilometer die na veertien ronden behoorlijk in de benen zal kruipen: de eerste kilometer heeft een stijgingspercentage van 14 procent, de laatste 200 meter van 18 procent.”

“De andere helling is 800 meter lang. En de laatste rechte lijn naar de aankomst gaat ook omhoog.”

“Het is echt iets voor Philippe Gilbert”, zegt Peiper. “Hij moet zich gewoon tot de laatste twee ronden gedeisd houden. En dan moet hij met zijn explosiviteit het verschil maken.”

“Als Gilbert op een helling demarreert, vraag ik me af wie hem gaat pakken. Hij kan dat aan, die twee hellingen kort na elkaar. Alleen is het de vraag of hij zijn goede vorm uit de eerste week van de Vuelta nog kan aanhouden.”

Greipel, Goss en Evans

“Maar net zo goed vallen er in de laatste twee kilometer twintig man samen en komt het toch tot een sprint,” aldus Peiper. “En dan kan bijvoorbeeld André Greipel winnen, die is bij machte die hellingen te overleven.”

“Een zeer onderschatte renner, iemand met panache, hij won een rit in de Eneco Tour op het parcours van Luik-Bastenaken-Luik. En hij zal kunnen rekenen op een zeer sterke Duitse ploeg.”

Peiper verwacht ook iets van Matthew Goss, die veel progressie heeft geboekt.

“Hij won vorig jaar Parijs-Brussel en onlangs in Plouay, een Pro Tourkoers op een golvend parcours. En hij rijdt voor eigen publiek. Dat geldt ook voor Cadel Evans, de scheidende wereldkampioen, die in zijn achtertuin fietst.”

(Jacques Sys)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier