Eddy Merckx krijgt eredoctoraat van de VUB

© Belga

Voormalig wielrenner Eddy Merckx heeft een eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel gekregen. De voormalige drievoudige wereldkampioen en vijfvoudig Tour- en Girowinnaar mag zich vanaf nu doctor honoris causa noemen.

Het is de eerste keer dat de VUB een eredoctoraat uitreikt aan een sportman. Die eer valt hem te beurt als dé Belgische sportman van de twintigste eeuw, aldus de universiteit.

Warme persoonlijkheid

Maar Merckx is meer dan een sportman, klinkt het bij de VUB. Merckx verdient dit eredoctoraat ook voor zijn bijdrage tot de democratisering en popularisering van de (wieler)sport, voor zijn winnaarsmentaliteit waarbij hij altijd uitgaat van zijn eigen kunnen, voor zijn humanistische warme persoonlijkheid en voor de wijze waarop hij ons land in het buitenland promoot.

Merckx: “grote eer”
De “Kannibaal” zoals Merckx ooit genoemd werd is dankbaar voor de erkenning. “Het is natuurlijk een zeer grote eer voor mij”, zegt Merckx. “Normaal gezien is dit enkel weggelegd voor mensen die iets voor de mensheid gedaan hebben: onderzoek naar kanker en noem maar op.”

“Ik heb misschien veel mensen blij gemaakt en België ook een beetje wereldwijd bekend gemaakt. Ze zullen hun redenen wel gehad hebben om mij dit eredoctoraat te geven.”

Merckx kreeg nooit eerder een eredoctoraat aangeboden. (INM)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier