‘Eddy Merckx zou vandaag nooit mogen koersen’

© Belga

Dat zegt een Italiaanse cardioloog in de biografie ‘Eddy Merckx, The Cannibal’. “We zagen duidelijk dat hij een hartprobleem had.”

Eddy Merckx had eigenlijk nooit mogen koersen, zegt een Italiaanse cardioloog in ‘Eddy Merckx, The Cannibal’, een Britse biografie die donderdag verschijnt. “We zagen duidelijk dat hij een hartprobleem had.” Dat schrijft De Morgen. Na de derde rit in de Giro van 1968, de eerste grote ronde die Merckx zou winnen, vraagt Faemaploegarts Enrico Peracino aan professor Giancarlo Lavezzaro om een cardiogram af te nemen van zijn renner.

“Eén blik volstond om te zien dat één cardiogram ronduit alarmerend was. Lavezzaro haastte zich naar ploegleider Giacotto om te melden dat het cardiogram van ‘de Belgische jongen’ dat was van iemand met een hartaanval”, staat in de biografie.

Toch besluiten de professor en de ploegleider om Merckx niks te vertellen. “Omdat hij eerder al omfloerst had gezegd dat harttests bij hem altijd ‘vreemde’ resultaten opleverden”, zo zegt Lavezzaro in een interview met Daniel Friebe, auteur van The Cannibal.

“Vandaag zou Merckx nooit mogen fietsen. We konden duidelijk zien dat hij een probleem had, maar een precieze diagnose kon toen alleen met een invasieve ingreep. Tijdens de Giro was dat onmogelijk.”

Merckx reageert verbaasd op die conclusie. “Ik weet dat ik een speciaal hart heb”, zegt hij. “Het is erg groot. Aan vaderskant zijn er veel hartproblemen. Hijzelf en een aantal ooms zijn jong gestorven. Ik laat me daarom elk jaar onderzoeken. Ik sport ook en neem medicatie om alles onder controle te houden. Maar tijdens mijn carrière heb ik nooit problemen gehad.” (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier