Eerste dopinggeval in Ronde van Frankrijk

© EPA

De Russische renner Alexandr Kolobnev (Katusha) heeft in de eerste Tourweek positief getest.

Alexandr Kolobnev (Katusha) is uit de Ronde van Frankrijk gezet. De Russische wielrenner testte tijdens een controle op 6 juli positief op een diureticum, hydrochloorthiazide (HCT). Hij is de eerste renner die tegen de dopinglamp loopt deze Tour.
Kolobnev testte positief tijdens een controle tijdens de vijfde rit in de Tour tussen Carhaix en Cap Fréhel, die gewonnen werd door de Brit Mark Cavendish.

De analyse werd uitgevoerd door het laboratorium van Chatenay-Malabry. De renner heeft het recht om de analyse van zijn B-staal te vragen.

Iljo Keisse

HCT, een middel dat vochtafdrijvend werkt en zou kunnen dienen als maskeermiddel, is hetzelfde product waar Iljo Keisse in 2008 positief op testte.

Iljo Keisse testte eind november 2008, op de slotdag van de Zesdaagse van Gent, positief op het gebruik van HCT (en cathine). Volgens hem was een voedingssupplement dat hij nam tijdens de Zesdaagse de oorzaak van zijn positieve controle. De Belgische wielerbond volgde Keisse, maar de UCI ging in beroep en het TAS legde hem alsnog een tweejarige schorsing op. Na nog enkele rechtzaken raakte bekend dat de Gentenaar in augustus opnieuw mag koersen.

Brons
Kolobnev pakte in 2008 na de diskwalificatie van de Italiaan Davide Rebellin brons op de olympische wegrit in Peking. Zowel in 2007 als 2009 veroverde hij zilver in de wegrit op het WK. Hij werd tweemaal nationaal kampioen (2004 en 2010) en eindigde vorig jaar als tweede in Luik-Bastenaken-Luik. Dit jaar werd hij tweede in de GP Miguel Indurain, vijfde in de Amstel Gold Race en elfde in La Doyenne.

De 30-jarige Kolobnev stond na de negende Tourrit op een 69e plaats in de stand, op 22:15 van geletruidrager Thomas Voeckler. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier