Etappe Ronde Van België stopgezet na valpartij: Stig Broeckx in coma

© Belga

De koninginnenrit in de Baloise Belgium Tour (2.BC) is zaterdag stopgezet na een massale valpartij in het peloton. Een van de slachtoffers is Stig Broeckx. Hij ligt in coma in het ziekenhuis.

.

Volgens de eerste berichten zouden twee motards op het peloton zijn ingereden en raakten daarbij verschillende renners gewond. De etappe met start en aankomst in Verviers was de derde rit en 206,9 km lang. In totaal gingen 17 renners tegen de vlakte. Verschillende hadden verzorging nodig.

Bij de slachtoffers is Stig Broeckx van Lotto Soudal. Zijn toestand is volgens Sporza zorgwekkend. Hij is met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar hij nu in een coma ligt. Hij heeft twee bloedingen in de hersenen. Lotto Soudal rijdt zondag niet mee in de afluitende rit.

In Kuurne-Brussel-Kuurne werd Broeckx ook al eens aangereden door een moto.

De rittenkoers eindigt zondag met een etappe tussen Tremelo en Tongeren (174,2 km). Dries Devenyns (IAM Cycling), die vrijdag in Herzele won, draagt de leiderstrui.

“Een ongeluk kan steeds gebeuren en zeker wanneer je het niet verwacht”, geeft koersdirecteur Rob Discart mee. “We mogen ons echter niet verkijken op dit ene moment. Wij hebben voldoende maatregelen genomen om deze rittenkoers in de beste en meest veilige omstandigheden te laten plaatshebben. Wij hebben tot hiertoe geen enkele klacht omtrent de veiligheid gehad. Integendeel, ik kreeg gisteren nog te horen dat onze wedstrijd perfect veilig en zeer goed georganiseerd is. Ik heb vernomen van ooggetuigen dat de motard, door toedoen van een slecht wegdek, in een put reed en zo ten val kwam. Dit is dus een zeer spijtig ongeval. De man in kwestie reed traag en vloog niet voorbij de groep en had voldoende aandacht voor de bewegingen in het peloton. Wij betreuren natuurlijk het gebeurde.”

“Vandaag werd de rit in eerste instantie geneutraliseerd. Er waren geen ambulances noch dokters meer aanwezig in de wedstrijd. Vandaar de beslissing om de koers stil te leggen. Dit was de juiste beslissing. Na ongeveer een half uur bleek dat het nog een hele poos zou duren vooraleer er opnieuw ziekenwagens ter beschikking zouden zijn. Het ongeval veroorzaakte bovendien ook een zeer emotionele golf bij de renners. In samenspraak met de voorzitter van de wedstrijdjury, mezelf en enkele renners werd daarop beslist de rit helemaal stop te zetten en in groep naar Verviers te keren. Dit met de intentie om zondag weer de draad op te nemen. Wat mij betreft wordt er morgen dus wel degelijk gekoerst maar we gaan dat later overleggen met de renners en sportdirecteurs.”

Nog vier andere renners in het ziekenhuis

Naast het voornaamste slachtoffer Stig Broeckx (Lotto-Soudal), afgevoerd met de traumahelikopter naar het ziekenhuis van Aken, werden nog vier andere renners overgebracht naar het ziekenhuis na de massale val in de Baloise Belgium Tour. Zij krijgen allen de nodige medische zorgen in Malmédy.

Zowel de Nederlander Jesper Asselman (Roompot-Oranje Peloton), de Zweed Frederik Ludvigsson (Giant-Alpecin), de Italiaan Andrea Guardini (Astana) als de Noor Kirstoffer Skjerping (Cannondale) werden ter verzorging naar het ziekenhuis van Malmedy afgevoerd. Zo meldt het wedstrijdcommuniqué dat verspreid werd door de UCI.

De vierde etappe zal plaatsvinden volgens het tijdschema in de technische gids”, aldus nog het bericht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier