Factcheck: hoe uitzonderlijk lang zag Van der Poel af?

© Belga
Jonas Creteur
Jonas Creteur Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Veel commotie gisteren toen de renners op de Koppenbergcross na het uur nóg een ronde moesten rijden, en Mathieu van der Poel pas na 1u07’49” over de finish hobbelde. Hoe uitzonderlijk is die tijdsduur?

“Hey @UCI_cycling, which fine has to be paid by the person responsible for this example of bad maths? It’s violation of rules”, tweette de Duitser Philipp Walsleben gisteren na afloop van de Koppenbergcross. Hij vindt dat het jurylid die de tijdsduur bepaalde de regels overtrad en een boete moet betalen.

Dat het jurylid zich niet heeft gehouden aan de regels klopt. Volgens artikel 5.1.048 van het UCI-reglement moeten veldritten voor elite zo dicht mogelijk de 60 minuten benaderen. Alleen voor het WK en voor manches van de Wereldbeker mogen de crossen tussen de 60 en de 70 minuten duren. Het aantal ronden wordt berekend op basis van de tijd na twee ronden.

Aangezien de Koppencross een wedstrijd is van de DVV Verzekeringen Trofee, had de jury dat aantal moeten leggen op 8. Maar het werden er 9 waardoor Mathieu van der Poel en Toon Aerts na 1’00’47” nog een extra keer over de bult van Melden werden gestuurd.

Uiteindelijk strompelde de Nederlander na 1u07’49” over de eindstreep, de rest van het veld zag nog langer af. De laatste, de Fransman Nicolas Pruvot, die als 23e eindigde, deed liefst 1u14’32” over de 9 ronden.

Nochtans was de berekening zo moeilijk niet: de eerste twee ronden werden afgelegd in 14’30”. Dat vermenigvuldigen met 4, plus de aanloop na de start, die afgelegd werd in 1’19”, en je kwam met de eindtijd perfect uit in de buurt van de 60 minuten.

Het werd echter 1u07’49” en dat is vrij uitzonderlijk. Van 26 december 2015 is het geleden dat een cross nog zo lang duurde: in Heusden-Zolder bolde ook Mathieu van der Poel toen over de finish na 1u09’03”. Dat was echter een Wereldbekercross, dus nog net binnen de reglementaire limiet van 70 minuten.

In de laatste 5 seizoenen overschreden echter slechts 5 WB-veldritten de tijdsduur van die van de Koppenberg gisteren: Pilzen 2012, Tábor 2013, Heusden-Zolder 2014 en 2015 en Hoogerheide 2015.

Plus ook het WK in Tábor van 2015, waar alweer Van der Poel na 1u09’12” naar de regenboogtrui greep. Dat WK werd, qua tijdsduur, de langste cross van de laatste 5 jaar.

Maar op een veel minder lastig parcours dan dat van de Koppenberg, waardoor VDP gisteren tien keer vermoeider de aankomstlijn overschreed. Daar hield de masochistische jury dus geen rekening mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier