Franse gendarmes nemen bus van Quick.Step in beslag in Tour de France

De Franse gendarmerie heeft vrijdag in Challans de bus van Quick.step in beslag genomen. Ploegleider Wilfried Peeters is meegenomen voor verhoor.

Een woordvoerder van het wielerteam Quick.Step heeft tegenover de gezaghebbende website Cycling News bevestigd dat de Franse politie en douane vrijdag de ploegbus van het team in beslag hebben genomen.

De politie bood zich laat in de namiddag aan voor het hotel van Quick.Step in Challans en vroeg naar de busbestuurder. De politie nam de bus onder begeleiding van vier anonieme wagens mee naar de politiepost in La-Roche-sur-Yon, 50 kilometer van het hotel. Daar is het voertuig doorzocht.

Wilfried Peeters verhoord
Ploegleider Wilfried Peeters ging samen met buschauffeur Dirk Clarysse met de politie mee. Hij is kort verhoord, mag mocht daarna terug naar de ploeg. De renners, die net van een persconferentie kwamen, bleven in het hotel. Volgens Cycling News had de politie toestemming de bus te doorzoeken. De wielerploeg weet niet waarom.

Strijd tegen doping

‘Bedoeling is een grondige controle van het voertuig te doen in het kader van de strijd tegen de doping’, zei de leiding van de gendarmerie in Parijs. De operatie werd gepiloteerd door de recherche van Angers en het Centraal Bureau voor de Strijd tegen Milieuvervuiling en de Volksgezondheid (Oclaesp) en zou in een vooronderzoek van het parket van Parijs kaderen.

Later op de avond zei Wilfried Peeters aan Ouest France dat het doorzoeken van de bus niets heeft opgeleverd. Er is geen aanklacht en er wordt geen onderzoek geopend, volgens Peeters.

De Tourdirectie zegt dat ze van de zaak niets afweet en wil niet reageren. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier