Franse Senaat: ‘Pantani en Ullrich reden Tour 1998 op doping’

© ImageGlobe

De Franse senaatscommissie heeft haar langverwachte rapport over dopingcontroles in de sport bekendgemaakt.

De Senaatscommissie onderwierp stalen uit de Tour van 1998 en 1999 aan nieuwe testen. In tegenstelling tot wat verwacht werd, maakte de commissievoorzitter de lijst van 44 dopingzondaars uit de Tour de France van 1998 niet bekend. Na de persconferentie kregen de journalisten een 800 pagina’s tellend dossier.

Le Monde publiceert op zijn website verschillende namen die op de lijst van dopingzondaars zouden voorkomen.

De Franse krant noemt onder meer de namen van de eerste twee in de eindstand, de inmiddels overleden Italiaan Marco Pantani en de Duitser Jan Ullrich. Ook de Duitser Erik Zabel, winnaar van het puntenklassement, en de Italiaanse spurtbom Mario Cipollini worden genoemd. Andere namen die vallen: Laurent Jalabert, Laurent Desbiens, Jacky Durand en Abraham Olano.

Axel Merckx, naast Tom Steels een van de twee Belgen van wie de stalen opnieuw werden getest, is niet positief bevonden maar wordt beschouwd als ‘verdacht’. Dat geldt ook voor de Amerikaan Bobby Julich, derde in de eindstand en voor de Australiër Stuart O’Grady.

De positief bevonden wielrenners riskeren overigens geen sancties. ‘Wij zijn noch politieagenten noch magistraten’, stelde commissievoorzitter Jean-François Humbert. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier