Fransman Voeckler pakt tweede ritzege in Tour

© AFP

Van den Broeck pakt vier minuten op Evans en wordt vierde in stand.

De Fransman Thomas Voeckler (Europcar) heeft in de Ronde van Frankrijk de zestiende etappe, de koninginnenrit in de Pyreneeën, gewonnen.
Voeckler finishte na een rit van 197 kilometer in Luchon met een voorsprong van 1’20” op de Deen Chris Anker Sörensen en 3’22” op de Spanjaard Gorka Izaguirre en de Kazach Alexandre Vinokourov. De Fransman Brice Feillu maakte op 3’58” de top vijf vol.

Het is al de tweede ritzege voor Voeckler in deze Tour, de derde voor zijn team Europcar.

De Brit Bradley Wiggins, die in het gezelschap van zijn land- en teamgenoot Christopher Froome en de Italiaan Vincenzo Nibali twaalfde werd op 7’09”, blijft leider. Hij heeft in het algemeen klassement nu 2’05 voor op Froome en 2’23 op Nibali.

Jurgen Van Den Broeck werd in Luchon op 8’07 zestiende en wipt in het klassement over de Australiër Cadel Evans naar de vierde plaats, op 5’46 van Wiggins. Evans, de Tourwinnaar van vorig jaar, moest al vroeg de rol bij de favorieten lossen en werd op 11’56 pas 35e. Hij zakt naar de zevende plaats, op 8’06 van Wiggins.

Voeckler hield aan zijn onderneming ook de bolletjestrui over. Hij neemt de leiding in het bergklassement over van de Zweed Fredrik Kessiakoff. Bekijk alle klassementen. (KVDA)

Herbeleef de laatste 80 kilometer van de rit:

– 16.53 uur

De Fransman Thomas Voeckler wint de koninginnenrit in de Pyreneeën. Het is voor hem de tweede ritzege in deze Tour, voor zijn team Europcar de derde. Chris Anker Sörensen wordt tweede op 1’39”. Nu is het uitkijken naar de verschillen tussen de klassementsrijders.

– 16.51 uur, nog 1,5 kilometer voor Voeckler

De Australiër Cadel Evans is dé grote verliezer van deze etappe. Bovenaan de Peyresourde verliest de Tourwinnaar van 2011 bijna vijf minuten op Wiggins en bijna vier minuten op Van den Broeck. Onze landgenoot wordt dus vierde in de stand. Voeckler is intussen zegezeker.

– 16.46 uur, nog 6 kilometer voor Voeckler

Nibali gaat een derde keer zijn kans, en dit keer rijdt Wiggins zelf het gat dicht. De nummers één, twee en drie uit de huidige rangschikking komen samen boven op de Peyresourde, bijna acht minuten na Voeckler.

– 16.43 uur, nog 10 kilometer

De rangschikking bovenaan de Peyresourde: 1. Voeckler, 2. Sörensen op 1’30”, 3. Vinokourov en 4. Izaguirre op 2’45, 5. Feillu op 3’25”. Van den Broeck zou op een twintigtal seconden van het trio Nibali – Wiggins – Froom volgen, Evans op 3’30”

– 16.39 uur, nog 15 kilometer

Nibali valt aan, maar een beresterke Froom loodst Wiggins naar de Italiaan. Van den Broeck en co zijn niet mee. Voeckler heeft intussen de Peyresourde achter de kiezen en trekt straks de bolletjestrui aan.

– 16.33 uur, nog 17 kilometer

Het bobijntje van bolletjestrui Kessiakoff is helemaal af. De Zweed, die mee was met de vlucht van de dag, moet nu Evans laten rijden, die op zijn beurt nu al 50 seconden verliest op de groep-Wiggins. Mogen we nog iets verwachten van Nibali of Van den Broeck?

– 16.30 uur, nog 18 kilomoeter

Opnieuw Cadel Evans alsook Thibaut Pinot en Andreas Klöden kunnen het tempo van Liquigas niet aan en hangen aan het rekkertje. Vooraan heeft Voeckler heeft nu al 1’08” op Sörensen, die Feillu gepasseerd is. Is de Fransman van Europcar op weg naar zijn tweede ritzege in deze Tour?

– 16.25 uur, nog 20 kilometer

Voeckler heeft Feillu afgeschud en is alleen op weg naar de top van de Peyresourde. Achter hen heeft ook Sörensen Vinokourov achtergelaten. Op kop van de groep der favorieten geeft Jelle Vanendert een goeie indruk.

– 16.16 uur, nog 23 kilometer

In de groep der favorieten, op 9 minuten van Voeckler en Feillu, heeft gele trui Wiggins nog vier ploegmaats bij zich, onder wie Knees en Froome. Evans is intussen weer komen aansluiten.

– 16.14 uur, nog 24 kilometer

De vluchters van de dag zijn begonnen aan de beklimming van de vierde en laatste Pyreneeëncol in deze koninginnenrit, de Peyresourde (eerste categorie).

– 16.09 uur, nog 27 kilometer

Voeckler en Feillu zijn nog lang niet buiten schot. De eerste achtervolgers – Vinokourov, Voigt, Izaguirre en Sörensen – worden op 50″ gesignaleerd. Een kleine 9 minuten achter hen loopt ook Cadel Evans weer wat in op het groepje-Wiggins, maar zal de Australiër meekunnen op de Peyresourde?

– 16.00 uur, nog 32,5 kilometer

Evans moet op de top van de Col d’Aspin 40 seconden prijsgeven op de groep met Wiggins en Van den Broeck. Kan onze landgenoot opschuiven in het klassement?

– 15.48 uur, nog 40,5 kilometer

Ivan Basso sleurt aan de groep der favorieten en dat blijkt fataal voor onder anderen Maxime Monfort, Levi Leipheimer en… Cadel Evans. De Tourwinnaar van vorig jaar moet eraf op de Col d’Aspin.

– 15.45 uur, nog 55 kilometer

Feillu moet ook op de Col d’Aspin zijn landgenoot Voeckler laten voorgaan. De man van Europcar is op koers voor de bolletjestrui. Vinokourov, die kennelijk weer even gerecupereerd is en opnieuw bij Chris Anker Sörensen was gekomen, wordt derde, voor de Deen en de Duitser Jens Voigt.

– 15.41 uur, nog 47,5 kilometer

Voor bolletjestrui Fredrik Kessiakoff gaat het te snel vandaag, de Zweed moet nu al meer dan 3’30” prijsgeven op Voeckler en Feillu.

– 15.34 uur, nog 50 kilometer

Jurgen Roelandts wordt helemaal alleen gesignaleerd op twintig minuten van het peloton, dus op dertig van de koplopers Voeckler en Feillu. Het zal voor onze landgenoot lastig worden om op tijd binnen te geraken.

– 15.28 uur, nog 51 kilometer

Achter de twee Franse koplopers heeft de Ier Martin het gezelschap gekregen van Vinokourov, Kirylenka, Sörensen, Hincapie en Voigt (op 1′). Groep 3, op 2′, bestaat uit Kessiakoff, Martinez, Izaguirre, Stortoni en Caruso. Het peloton volgt op 10’30”.

– 15.19 uur, nog 56 kilometer

Twintig minuten na Voeckler bereikt nog een grote groep renners de top van de Tourmalet.

– 15.15 uur, nog 57,5 kilometer

Achter de koplopers is Vinokourov weer komen aansluiten bij het groepje-Kessiakoff. Voeckler en Feillu zijn intussen begonnen aan de beklimming van de Aspin. Het peloton volgt al op 10’14”.

– 15.07 uur, nog 65 km

Bradley Wiggins heeft in de laatste kilometers naar de top van de Tourmalet nog vijf teammaats bij zich. Het peloton volgt op ruim 10 minuten van Voeckler en Feillu.

– 15.00 uur, nog 73 kilometer.

Voor de twee koplopers is het nog zo’n acht kilometer rijden tot aan de voet van de volgende Pyreneeënreus, de Col d’Aspin (eerste categorie).

– 14.59 uur, nog 76 kilometer

Voeckler pakt de volle buit op de Tourmalet, vóór Feillu. De eerste achtervolger van de twee Fransen is Daniel Martin, daarna volgt een groepje met bolletjestrui Kessiakoff, Ten Dam, Stortoni, Sorensen, Voigt, Hincapie, Izaguirre op goed anderhalve minuut.

– 14.55 uur, nog 77,5 km

Voeckler en Feillu gaan boven de grens van de 2.000 meter en zijn op een kilometer van de top van de Tourmalet, waar de waar de Souvenir Jacques Goddet toegekend wordt. Het peloton geeft hen al 9’30”.

– 14.48, nog 79 kilometer

Voor Martin ligt het tempo van Voeckler en Feillu te hoog. Het kopduo is op vier kilometer van de top van de Tourmalet.

– 14.45 uur, nog 80 kilometer

de renners zijn bezig aan de beklimming van de Col du Tourmalet, de tweede van vier mythische Pyreneeëncols in deze etappe. Een kopgroepje van drie renners, Voeckler, Feilly en Martin, hebben een half minuutje voorsprong op een grotere groep achtervolgers, bij wie Kessiakoff, Vinokourov, Voigt, Hincapie, Sorensen, Martinez, Ten Dam en Izaguirre de grootste namen zijn. Het peloton, met daarin de gele en de groene trui, volgt op meer dan acht minuten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier