Froome beducht voor gevaar in tijdrit: “Crashen is grootste gevaar”

Chris Froome © Belga Image

Chris Froome weet dat hij zaterdag de grote favoriet is om opnieuw de Tour de France naar zijn hand te zetten, maar is zich wel beducht van de gevaren in de tijdrit. “Daarin kan ik vallen of pech krijgen. Het grootste gevaar is crashen. Een wiel kan je altijd vervangen, een gebroken been niet”, zei Froome vrijdag na de negentiende etappe.

Na twee zware dagen in de Alpen kon Froome in de langste rit van deze Tour rustig in het peloton blijven zitten. De kopgroep vormde geen gevaar voor zijn gele trui. “Dat gaf ons de kans om weer wat te herstellen en energie op te doen.”

Froome verdedigt zaterdag in de tijdrit van 22,5 kilometer om Marseille, met onderweg één pittige klim, een voorsprong van 23 seconden op de Fransman Romain Bardet. Op de Colombiaan Rigoberto Urán telt hij 29 seconden voorsprong. “Het is een snel parcours, niet heel technisch”, aldus Froome. “Een ‘power-tijdrit’, die past bij mannen met kracht in de benen als Primoz Roglic en Tony Martin. Hopelijk heb ik geen slechte dag. Mijn benen zijn goed, wat dat betreft moet het lukken.”